26 augusti 2014

Enkla jobb minskar arbetslösheten

"Massarbetslösheten" är ett ämne som jag tidigare behandlat i en del inlägg här på min blogg. Jag har hävdat att den till största delen består av studerande, lågutbildade och utrikesfödda. Och jag har efterlyst politiker som vågat tala klarspråk om detta.

Folkpartikeln Carl B Hamilton tog upp ämnet i en debattartikel i somras. I morse var Reinfeldt intervjuad i radions P1 och även han gruppindelade de långtidsarbetslösa: lågutbildade, funktionshindrade och utrikesfödda. Lite klarspråk även från honom.

Det är inte helt lätt att hitta jobb som passar dessa. Den frågan fick Reinfeldt och han svarade lite svävande om att förstärka Samhall (sannolikt för jobb åt fler funktionshindrade) samt något luddigt om "sociala jobb" - jag minns inte exakt hur orden föll. Sannolikt var det en förskönande omskrivning för låglönejobb, något som det är tabu att tal högt om i dagens Sverige.

Reinfeldt sa också att 70 % av de arbetslösa är långtidsarbetslösa. När han tillträdde 2006 var andelen 50 % sa han också. Men han förklarade inte tillräckligt vad skillnaden berodde på. Han nämnde bara att många korttidsarbetslösa fått jobb under hans år vid makten så därför såg siffrorna annorlunda ut nu.

Dagens arbetslöshet (juli 2014) är 7,1 %. Om man räknar bort de 70 % av dessa som är långtidsarbetslösa (studerande, lågutbildade, utrikesfödda, funktionshindrade) så sjunker "massarbetslösheten" till lite drygt 2 %.

Eftersom 90 % av landets befolkningstillväxt det senaste decenniet har bestått av invandrare så är andelen utrikesfödda en stor del av de långtidsarbetslösa. Många av dem är dessutom lågutbildade och saknar (eller har dåliga) kunskaper i svenska språket. Det är ingen bra start för ett yrkesliv i dagens Sverige.

Vad som behövs är enkla jobb som då också blir lågt avlönade. Och det vågar politikerna inte prata högt om.

LO är mest intresserat av att värna dem som redan har jobb och som alltså är deras medlemmar. Det är bl.a. därför de inte gillar arbetskraftsinvandring. LO vill givetvis att ingångslönerna ska vara höga. Med deras synsätt blir det inga enkla jobb med lägre löner.

Sossarna vill lösa problemet med "tvångsutbildning", dvs. de som saknar jobb ska ta studenten och kunna studera vidare. Men alla varken vill eller kan tillgodogöra sig utbildning.

Övriga partier vågar inte lyfta frågan om fler enkla jobb. Därför kommer vi få dras med "massarbetslösheten".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...