7 mars 2014

Förtroendet för Skatteverket sjunker

Sifos förtroendebarometer har nyligen presenterats. Skatteverket ligger fortfarande högt och toppar när det gäller de kollade myndigheterna. Ser man på utvecklingen för verket under de senaste åren  finns anledning till viss oro.

Så här ser procentsatserna ut för de som har angett "mycket eller ganska stort förtroende" för Skattverket de senaste åren: 2011- 57 %; 2012 - 54 %; 2013 - 53 % och 2014 - 50 %. Trenden är tydlig. Det går utför.

Visserligen är Skatteverkets siffror skyhögt bättre än t.ex. Försäkringskassans som under åren 2011-14 leget stadigt på 18 %. Migrationsverket har förbättrat sina något men Arbetsförmedlingen har försämrat sina från 2004 (23 %) till 2014 (11 %).

Att bygga upp ett förtroende hos medborgarna tar tid. Skatteverkets resa har tagit många år med beundransvärda insatser av flera eldsjälar som ofta kämpat i motvind. Förtroendet hos medborgarna är något som måste skötas, underhållas och utvecklas eftersom det inte är en evig självklarhet. Det gäller inte minst servicen till skattebetalarna.

I måndags, dvs. den 3 mars, skickade jag en enkel skattefråga till Skatteverket via webbplatsen. Jag väntar fortfarande på svar.

PS: I dag - den 10 mars - fick jag svar från verket.

3 kommentarer:

  1. Den undersökningen har inte lagts ut på Skatteverkets intranät. Där finns i stället ett inlägg av Ingemar Hansson den 24 februari om Skatteverkets egen attitydundersökning som visar att förtroendet bland medborgarna ökat från 65 % 2012 till 71 % 2013. Men resultatet beror förstås på hur man ställer frågorna. Skatteverket har en viss förmåga att framställa saker och ting bättre än vad dom egentligen är. J.L.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, skillnaden kan bero på flera orsaker. Urvalet av respondenter kan vara olika och frågan kan formuleras olika. Det är likadant med mätningar om partisympatier där olika mätningar ofta ger skillnader i svaren.

      Radera
  2. Nu (14 mars) har Skatteverket skrivit om denna mätning på intranätet under rubriken "Högt förtroende för Skatteverket". Men man nämner inte att värdet har sjunkit från förra mätningen. J.L.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...