24 mars 2014

Är Putin ett hot mot Sverige?

Krisen på Krim och i Ukraina har fått några svenska politiker att yrvaket slå upp ögonen och prata om förstärkt svenskt försvar, bl.a. när det gäller Gotland. Vanligt folk verkar inte bry sig alls. Andelen som vill att försvaret ska får mer pengar har inte ökat utan ligger stadigt på ca 40 % - trots krisen på Krim.

Enligt fredsforskningsinstitutet SIPRI har Putin under sina femton år vid makten ökat utgifterna för sin krigsmakt med 450 %! År 1998 var de 20 miljarder dollar och förra året hade de ökat till 90 miljarder. De samlade ryska stridskrafterna har förstärkts och fortsätter att förstärkas år för år, månad för månad, dag för dag.

Ryssarna har en professionell officerskår med erfarenhet från krigen i Afghanistan, Tjetjenien och Georgien. Dessa erfarna officerare leder nu hundratusentals yrkessoldater som är mycket vältränade och välövade.

En studie över 365 större ryska militärövningar åren 1960-2013 visar att antalet övningar ökat med 80 % sedan sovjettiden. Under förra året hölls några av de största övningarna i Rysslands historia då man genomförde nitton stora övningar. Jämför man det med år 1984 - då antalet övningar var som störst under hela sovjetperioden - hölls det bara tolv övningar. Med den nuvarande ryska yrkesarmen stannar erfarenheterna kvar vilket tidigare inte var fallet när de värnpliktiga försvann ut i samhället.

Norra Europa och Östersjön är intressanta för Putinland - framför allt när det gäller viljan att få in de baltiska länderna i sin intressesfär samt Rysslands enorma intresse för Arktis. Många olika förband i Kaliningradområdet förstärks, det gäller såväl traditionella förband som specialförband. På senare år har man byggt eller uppgraderat åtta hamnar i Östersjön, vilket är fler än i hela övriga Ryssland.

De små baltiska staterna är utsatta för ett konstant hårt ryskt tryck, bl.a. genom underrättelseoperationer som resulterat i flera utvisningar. Enligt den estniska säkerhetspolisen koncentrerar sig FSB (f.d. KGB) främst på de ryska befolkningsgrupperna i Baltikum. Man vill få de etniska ryssarna att skaffa sig ryska pass samt så split mellan olika befolkningsgrupper - precis som nu skett i Ukraina och på Krim.

Risken finns att samma strategi som Putin & Co använde i Georgien och nu i Ukraina kan drabba vårt närområde på andra sidan Östersjön. I det läget kommer ögonen att riktas mot Gotland, som har ett strategiskt viktigt läge mitt i Östersjön. Gotland är intressant både för Putin och NATO om temperaturen höjs i Baltikum.

Vi i Sverige har levt i fred i 200 år och tror att vi inte behöver bry oss om vad som sker i Putinland. När den dåvarande ryske arméstabschefen Nikolaj Makarov besökte Helsingfors 2012 gjorde han klart att både Finland och Sverige ingår i den ryska intressesfären och ett närmande eller ansökande om medlemskap i NATO skulle ses som en fientlig handling riktad mot Ryssland.

Rysslands intresse för Sverige visade sig påsken förra året. Då två bombplan och fyra eskortplan samt ett spaningsplan flög över Finska viken och delade upp sig i två anfallsvinklar vid den svenska territorialgränsen. Uppgifter hävdar att den svenska radarbevakningen slogs ut och en "lucka" öppnades för "anfallarna". Inget svenskt plan gick upp för att kontrollera inkräktarna. Även mot Baltikum har liknande anflygningar gjorts.

När Sverige genomförde en stabsövning i april förra året låg ett ryskt signalspaningsplan mellan Öland och fastlandet. Om något svenskt flyg gick upp den gången har försvaret inte velat diskutera.

Alla länder runt Östersjön - utom Sverige - upplevde dessa händelser som oroväckande.

Är Putin ett hot mot Sverige? Nä, inte direkt och inte just idag. Men...

1 kommentar:

  1. Den mannen är kapabel att göra precis vad som helst. Jämför med hur Hitler resonerade och agerade på 30-talet. Vi har all anledning att känna oro. Det är svårt att förhandla med en sådan person. Politiska argument biter inte på honom. Det handlar i stället om vem som har den största militära styrkan. J.L.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...