14 maj 2013

Om flygbolag tycker jag inte

Flygbolag är en märklig typ av företag som tydligen kan behandla sina kunder lite hur som helst, dvs. som de själva vill. Jag undrar hur det skulle gå om andra företag betedde sig likadant. Här är mina exempel.

1) Flygbolag kan sälja fler biljetter till en flygning än de har platser. När det blir överfullt nekas passagerare att åka med, trots att de har betalt för sin flygning. Detta kan jämföras med en biograf, en teater eller en opera som säljer fler biljetter än de har sittplatser till sina föreställningar och sedan erbjuder plats på en helt annan biograf, teater etc. en dag senare som visar en helt annan film, pjäs etc. Det skulle vi nog inte acceptera. Men när det gäller flygbolagen gör vi det snällt och lydigt. Visserligen får man viss kompensation, men i alla fall...

2) När du har köpt och betalat en flygbiljett till en viss flight och fått bekräftelse och biljetter så får du plötsligt ett meddelande om att flygbolaget ändrat dina flygtider - och dessutom FLYGPLATS! Och detta utan förklaring. I sådana här fall får man ingen kompensation; bara att avboka eller gilla läget. Detta skapar stora problem för den som t.ex. bokat en bil på den ursprungliga flygplatsen eller har bokat anslutningsflyg eller ska åka vidare med tåg, buss etc. och redan köpt biljetter för den fortsatta färden.

Det förstnämnda har jag och våra kompisresenärer råkat ut för med Turkish Airlines, vilket gav sämre ersättning då Turkiet inte är med i EU.

Det sistnämnda också - flera gånger!  Förra veckan var vi i Dublin med Aer Lingus och våra flygtider ändrades dit och hem två gånger med några veckors mellanrum. Nu har vi bokat flyg med Lufthansa via Frankfurt till Bergamo där vår bokade stora hyrbil väntar när vi kommer. Men nu har vi fått nya tider och tvingas flyga till Milano i stället - utan förklaring - och bl.a. hitta ny bil. Det löser sig säkert, men kul är det inte. Det skapar irritation och merarbete och kan i värsta fall dessutom ge merkostnader.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...