30 maj 2013

Kungen hedrade veteraner

I går firades Veterandagen vid en ceremoni vid Sjöhistoriska museet. Syftet med dagen - som har statsceremoniell status - är att hedra personal som deltar eller har deltagit i nationella eller internationella militära operationer samt att högtidlighålla minnet av stupade och omkomna.

Försvarsmakten var huvudarrangör. En stor läktare hade byggts upp, som fylldes av mängder av militärer, mest officerare i uniformer av olika slag, samt veteraner med slitna blå baskrar och deras anhöriga. Jag har nog aldrig sett så mycket guldglittrande militärer tidigare. Flera av dem hade utländska uniformer. Förmodligen var det ambassadernas mililtärattachéer.


Mittemot läktaren fanns det sprillans nya Veteranmonumentet, som heter "Restare" och verkar vara gjort i vit marmor. Folkhumorn har redan döpt det till "Kotten" och det är få veteraner som gillar det. "Kotten" var dagens huvudattraktion, då den skulle invigas av självaste kungen.

Hans Majestät Carl Gustf kom i sin generalsuniform i sällskap med bl.a. sonen Carl Philip, också han i uniform (som verkade ett par nummer för stor). När kungen höll sitt tal började det regna. Regnet återkom sedan med jämna mellanrum. Utöver kungen pratade även försvarsministern, överbefälhavaren och en präst. Arméns musikår spelade och polisens kör plus en annan kör sjöng. En specialkomponerad veteransång framfördes av bl.a. Anders Ekborg.

Kungen delade ut medaljer till veteraner som sårats i strid samt till veteraner som gjort särskilt betydelsefulla insatser och räddat liv. Flera medaljerade veteraner hade deltagit som FN-soldater och sårats i det hårda striderna i Kongo 1961 och fick först nu sitt erkännande.

Vi vanliga medborgare tänker nog inte på att Sverige faktiskt har varit i krig vid flera tillfällen de senaste 65 åren. Över 100 000 svenskar har gjort militär utlandstjänst. Flera svenska soldater har dödats och ännu fler har sårats. Många har fått men för livet. Den förste "FN-soldat" som dödades var Folke Bernadotte 1948 i Jerusalem.

Förutom medaljutdelning m.m. fanns olika fordon uppställda, bl.a. en av Folke Bernadottes vita bussar. Olika organisationer och delar av Försvarsmakten hade satt upp bemannade tält där den som var vetgirig kunde få information. Vädret bidrog till att de fick få besökare.

I vattnet nedanför det nya Veteranmonumentet låg två stridsbåtar och den ena av dem tog besökare på en informativ provtur. Jag köade för en åktur och båtchefen berättade om Stridsbåt 90, ett vidunder som kostar ca 15-25 miljoner styck beroende på utrustning och som kan köras i 40 knop och drar då 200 liter diesel i timmen. Amfibiekåren har bortåt 140 stycken sådana båtar. En ny variant är på gång, som ska kunna köras i uppåt 70 knop.

Veterandagen är årligen återkommande och alltid samma datum - den 29 maj. Det är inte en dag för tidigt att våra soldater i utlandstjänst får den uppmärksamhet de förtjänar, även om deras monument kanske kunde fått en annan utformning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...