25 maj 2013

När ryssen tog Sverige

Att Putin och ryssen skulle anfalla Sverige i närtid är det väl ingen som tror. Hur det blir i framtiden vet ingen. Men sannolikt planerar ryssen för att kunna anfalla oss (och även andra länder). Varför skulle man annars öva med bombplan mot Sverige? Och varför skaffar Ryssland stora landstigningsbåtar? Vill man ta Finland och Baltikum gör man det enklast landvägen. Nä, jag litar inte för fem öre på Putin och hans regim.

Under kalla kriget var Sverige ett av världens bäst rustade länder. Men när muren i Berlin föll började våra politiker att lägga ned vårt försvar. I dag kan vi i bästa fall stå emot en vecka och bara på en plats. Någon hjälp från Nato är inte att räkna med, då vi inte är medlem.

På en fråga nyligen om vårt försvar är tillräckligt vid ett militärt angrepp svarade svenska folket så här: Ja 6 %, vet inte 10 % och nej 83 %. Både militären och folket vet att vi är ett lätt byte men det bryr sig inte politikerna - med några få undantag - om. Folkpartiet är tydligast och kräver Natomedlemskap; Moderaterna kanske kan tänka sig det någon gång i den diffusa framtiden. Övriga är emot. Den senaste tidens händelser och debatt har dock lett till att flera partier - t.o.m. Moderaterna - kan tänka sig ökade försvarsanslag.


Ett ryskt anfall mot Sverige är ett tema som  har lockat flera författare att skriva böcker om det.

Den första boken jag känner till är "Anfall mot Sverige" (1987, Atlantis) av pseudonymen Sune Andersson. Skatteverket har en stor roll i den boken, men även Kronofogden nämns och Skatteverkets interna tidning (som jag var redaktör för) är citerad.

Carl-Östen Nordmark kom 1990 med "Gott slut" (Tidens förlag) där en sjuk Bresnjev driver igenom att de nordiska länderna ska ockuperas.

Trilogin "Operation Garbo"  (Timbros förlag) kom ut 1988, 1989 respektive 1991 och är skriven av pseudonymen Harry Winter. Bakom den står tre personer med militär respektive journalistbakgrund.

De senaste böckerna med detta ämne är skrivna av Lars Wilderäng. Den första kom ut 2011 och heter "Midvintermörker"  (Massolit förlag). I den ockuperar Ryssland 2012 vår största ö och utropar den "självständiga" republiken Gotland, där man bl.a. anlägger en stor flottbas som skydd för gasledningen som stryker förbi ön. Ryssen bombar Stockholm m.fl. städer, kungen dödas och ryssen lyckas få omvärlden att tro att Sverige började kriget.

Hans andra bok "Midsommargryning"  (Massolit förlag) kom ut i år och utspelar sig 2023 och är en fortsättning på den första boken. Nu gör svenska militären en statskupp och startar ett erövringskrig med syfte att ta tillbaka Gotland från ryssen, där Slite blivit deras huvudort på ön och omdöpt till Slitegrad.

Ett genomgående drag i nästan alla böckerna är att Ryssland inleder kriget när Sverige går på sparlåga och större delen av befolkningen är berusad eller bakfull, dvs. vid jul- och nyårshelgen. Dessutom är det vinter och när elförsörjningen slås ut blir hela landet lidande. Sverige är ett lätt byte.

Den bästa av dessa böcker är nog "Anfall mot Sverige". Wilderängs två böcker innehåller väldigt mycket militär dialog, som i längden blir enformigt. Alla är dock intressanta för den som gillar den här typen av litteratur. Att läsa om hur Ryssland ockuperar Sverige är nyttigt. Det är trots allt ett scenario som vi - och våra politiker - borde sluta att helt blunda för.

Nu väntar jag bara på att någon av böckerna blir film.

2 kommentarer:

 1. Per Gudmundsson, ledarskribent på Svenska Dagbladet, har en intressant blogg där han redogör för svenska jihadister. Han senaste inlägg handlar om jihadister från Sollentuna.

  "Personen eller personerna bakom facebookkontot "Sollentunas muslimer" tillkännagav idag sin närvaro i Syrien. Enligt uttalandet har "Sollentunas muslimer" sedan en tid stridit vid fronten, men nu förflyttats till norra Syrien nära turkiska gränsen."

  Kan inte låta bli att undra vad pojkarna från Sollentuna ska sysselsätta sig med när de kommer hem till den "tråkiga" förortstillvaron i Sverige. Det är nog inte bara ryssarna som kan bli ett bekymmer i framtiden.

  Anders Persson
  Karlskrona

  SvaraRadera
 2. Hejsan! Tack för kommentaren. I Wilderängs första bok så beväpnar ryssen ett gäng vilsekomna invandrarpojkar. Helt klart tror jag att det inte bara är ryssen som kan skapa problem.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...