22 maj 2013

Hur stor är arbetslösheten?

Den stora politiska frågan just nu - och även inför det kommande riksdagsvalet nästa år - är sysselsättningen. Vår arbetslöshet är hög och främst bland ungdomar. De siffror som nämns är 8,7 respektive 27,2 %. Hög och hög, förresten. Allt är ju relativt och beror på vad man jämför med. Ta Spanien där är motsvarande siffor ca 25 och 50 %!

Sverige har 9 573 000 invånare. Av dessa består arbetskraften av        5 087 000 personer och av dessa är 4 642 000 sysselsatta. Vad som menas med sysselsatta vet jag inte men jag kan tänka mig att i den gruppen ingår även de som är föremål för olika arbetsmarknads-politiska åtgärder. Att sysselsätta folk mer eller mindre meningslöst brukar ju vara ett politiskt trick för att hyfsa siffrorna för antalet arbetslösa.

Differensen mellan arbetskraftens storlek och antalet sysselsatta är antalet arbetslösa: 445 000 personer (i åldern 15-74 år) vilket alltså är 8,7 % av arbetskraften.

Men som arbetslösa räknas även de som studerar på heltid vilket är 190 500 personer. Om man rent teoretiskt skulle räkna bort dem så sjunker arbetslösheten till 7,6 %. Vem som bestämt att studerande ska räknas som arbetslösa vet jag inte. Förmodligen är det någon internationell regel så att man kan jämföra olika länders siffror.

Räknar man bort de som heltidsstuderar i ungdomsgruppen (15-24 år) sjunker arbetslöshetssiffran från 27,2 till 12,13 %. Skulle man även delredovisa eller räkna bort de som inte har gymnasieutbildning eller inte kan svenska så får man säkert ännu lägre siffror. Att sänka arbetsgivaravgiften för den som anställer en yngre person kan säkert hjälpa. Men frågan är om det hjälper en ung man eller kvinna som saknar utbildning och inte pratar svenska att få ett jobb?

Statistik och siffror kan man redovisa på många olika sätt. Skulle man leka med tanken att se hur stor del av hela befolkningen som är arbetslös så blir siffran 4,6 %.

Någon har sagt att statistik är som en lyktstolpe: Den lyser upp ett begränsat område men är bra att luta sig mot när man är vinglig. Jag håller med.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...