21 april 2012

Veteraner på Krakowresa fick uppleva mycket

En grupp veteraner med förflutet på (Riks)Skatteverket besökte för en vecka sedan den polska kulturstaden Krakow där programmet var fullspäckat med intressanta aktiviteter. Tyvärr var inte vädergudarna nådiga och ett par dagar var regntunga.

 Ankomstdagens eftermiddag ägnades åt en vandring med svensktalande guide i stadens centrala delar där bl.a. slottet Wavel besöktes. Dagen avslutades med en gemensam middag.

 Andra dagen var det dags för en busstur med guiden till saltgruvan Wieliczska, som ligger strax utanför Krakow och är ett av UNESCO:s världsarv. Via en lång trärappa klev man ned i underjorden och fick beskåda magnifika salar och skulpturer - allt i saltsten. På eftermiddagen hann man även med en guidad tur i den gamla judiska stadsdelen.

Nästa dag var det en heldagstur till förintelselägret Auschwitz - ett hemskt minnesmärke över mänsklig grymhet och ondska. Även här leddes besökarna av en svensktalande guide. Förutom tegelbyggnaderna i själva Auschwitz, som från början var en polsk militärförläggning, besöktes det stora baracklägret Birkenau där några baracker fortfarande står kvar och minner om den fruktansvärda tillvaro lägerfångarna hade där.

Förutom de guidade turerna hann en del av veteranerna med att gå på konsert en kväll och shoppa kläder och skor i den stora gallerian i Krakow. Sammantaget var resan till belåtenhet och flera deltagare önskade sig fler utlandsresor i RSV-Veteranernas regi.

De senaste resorna utomlands för veteranerna gick till Oslo 1998 och till Åland 2004. Innan dess var Skagen (1996), Berlin (1994), Holland (1992) och Mariehamn (1989) utländska mål.

1 kommentar:

  1. Dom får vara med om mycket veteranerna. Jag har varit två gånger i Auswitch/Birkenau. Första gången när jag jobbade i Polen och var på ett uppdrag i Krakow. Andra gången var jag där med mina döttrar (privat resa). Tillhör allmänbildningen tycker jag. Facismens/nazismens och andra extremrörelsers rätta ansikte visar sig där. Dom pratar mycket om det besöket än i dag. Jag tror att dom för evigt är botade från allt plågeri och dödande av andra människor med andra åsikter, religioner m.m. /Anders B

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...