9 februari 2012

Uppskattad konstvisning på Nedre Manilla


I dag fick drygt 45 veteraner med ett förflutet hos Riksskatteverket/ Skatteverkets huvudkontor en mycket uppskattad visning av Bonnierska samlingen av författarporträtt på Nedre Manilla på Djurgården.

Fastigheten köptes 1909 av bokförläggaren Karl Otto Bonnier som byggde till det befintliga kruthuset med rötter från 1600-talet. Det nya huset ritades av arkitekten Ragnar Östberg. Ytterligare en tillbyggnad gjordes 1961 för att kunna rymma den ständigt ökande samlingen av porträtt.

Samlingen består idag av 300 verk. Karl Otto Bonnier började 1905 att samla porträtt av de författare som förlaget publicerade. De första porträtten var gjorda av storheter som Richard Bergh, Hanna Pauli, Carl Larsson, JAG Acke m.fl. Samlingen visas bara för grupper.



Ett mycket känt porträtt är Berghs målning av den sjuke Gustaf Fröding med långt skägg i sin sjuksäng. Det dröjde åtta år med många kontakter mellan dem innan porträttet slutligen blev av. Fröding ville inte målas av, ändrade sig flera gånger, men gav till slut med sig.

Om detta och mycket annat informerade guiden Johan Forsell, som tidigare arbetat på Bonniers bokförlag. Han berättade mycket levande och kunnigt om såväl de författare som avbildats som de konstnärer som gjort porträtten.

Veteranerna var mycket nöjda med visningen och flera menade att det var nog en av de bästa aktiviteter de deltagit i.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...