24 februari 2012

Att ärva sitt jobb

Med anledning av prinsessfödseln är det där med monarki eller republik på tapeten igen. Det skäl som oftast förs fram för republik är att man inte ska ärva sitt jobb. Men det är inte bara i kungahuset man ärver sitt jobb.

Inom HM med klanen Persson ärver man ju sitt jobb. Likadant inom klanen Kamprad med Ikea. Och Wallenbergarna. Och inom småföretagandet är det inte helt ovanligt att något av barnen går i förälderns fotspår och tar över företaget. Sen har vi fideikommisserna där äldste sonen tar över gården och i princip gör sina syskon arvlösa.

Men, säger du nu. Barnen behöver ju inte ta över faderns företag. Helt rätt. Men en regent kan välja att abdikera. Om en kronprinsessa redan på prinsesstadiet kan välja att obstruera och vägra bli regent ska jag låta vara osagt. Men rent teoretiskt torde det var möjligt. Och vad skulle hända om en tronarvinge kommer till världen med sådana psykiska eller fysiska men att det vore omöjligt att bli regent?

Nä, det är nog lika bra att ha vår monarki kvar.

2 kommentarer:

  1. Hej Björn,

    dåliga argument du framför för att behålla den, enligt mig, förlegade monarkin. Inom "klanen Persson" ärver man väl, såvitt jag känner till, inte sitt jobb. Man ärver möjligtvis sin fars tillgångar i bolaget och har därmed frihet att sälja dessa tillgångar om man så önskar. Din övriga jämförelse med småföretagare eller IKEA har naturligtvis inget i det här sammanhanget att göra när åsikter om arvsmonarkin förs på tal. Enligt min åsikt så "ärver" inget småföretagarbarn något jobb om han/hon inte själv vill. Och, framförallt, så drabbas inte vi som kanske ogillar småföretagaren. Vi kan välja att inte köpa dennes varor/tjänster men vi kan inte välja vår statschef. Helt otroligt!

    Det tragiska med den s k arvsmonarkin är att man ärver ansvaret som svensk statschef. Detta arv, tycker jag personligen, är helt förlegat och definitivt inte hör hemma inom ett land som i övrigt kallar sig "demokrati".

    Som du själv nämner så kan , den stackars Estelle, lida av någon psykisk defekt och inte ens själv ha förmågan att abdikera, även om hon vill? Gud förbjude inom den svenska monarkin.

    SvaraRadera
    Svar
    1. I programmet "Nyhetsbyrån" i TV2 den 28 februari deltog bl.a. journalisten och författaren Britt-Marie Mattsson. Kungahuset och nya prinsessan diskuterades i programmet. BM Mattsson sa då att den ärvda ekonomiska makten, t.ex. Wallenbergs, var minst lika viktig att diskutera som arvsmonarkin. Hon gjorde alltså också den jämförelsen.

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...