6 april 2022

Omöjligt att ansöka om medlemskap i Nato

Många räknar med att Sverige och Finland inom några månader tillsammans ansöker om att bli medlemmar i försvarsorganisationen Nato. Men det går inte då man rent formellt  inte kan ansöka om medlemskap. Man måste bli inbjuden till Nato. Det berättade ambassadören Krister Bringérus vid ett möte häromdan hos Svenska Atlantkommittén.

Krister Bringérus har tjänstgjort vid ambassaderna i Washington, Moskva, London, Belgrad, Oslo m.fl. och har jobbat för UD hela yrkeslivet.

Han var inbjuden till Atlantkommittén för att prata om vad ett svenskt Natomedlemskap innebär för säkerheten i Östersjön. Han ledde den statliga offentliga utredningen om Sveriges försvars- och säkerhetspoltiska samarbeten som utkom 2016 med betänkandet "Säkerhet i ny tid".

Intresset för hans betänkande som trycktes i 500 exemplar var då inte stort. Större delen av upplagan stod i ett förråd på UD och samlade damm. Men nu var det annorlunda. När han för en tid sedan tänkte hämta några exemplar var lådan helt tom. En tilltryckning har skett.

Det plötsligt ökade intresset beror givetvis på Putins vedervärdiga krigsförbrytelser i Ukraina.

Bringéus berättade att man inte ansöker om att bli medlem i Nato. Man blir inbjuden av Nato. Dessutom måste alla Natoländer godkänna nya medlemmar. Han utgick från att Sverige och Finland utan tvekan skulle bli inbjudna när de signalerat att man önskade det.

Om något medlemsland, t.ex. det ibland ryssvänliga Turkiet, skulle säga nej till Sverige och Finland, så kunde Erdogan räkna med ett ilsket telefonsamtal - även i mitt i natten om det vore så. Han skulle utan tvekan rätta in sig i ledet.

Även om ett svenskt-finskt Natomedlemskap skulle gå snabbt så tar det säkert flera veckor. Under den tiden behöver länderna säkerhetsgarantier motsvarande paragraf 5 i Natostadgan. Bringéus var övertygad att USA och Storbritannien skulle ge oss det.

Att Putin skulle anfalla Baltikum i närtid trodde han inte på. Om Baltikum angreps så måste försvaret ske västerifrån över Östersjön med flotta och flyg. Sverige blir indraget redan innan kriget börjat. Gotland måste tas tidigt, antingen av Putin eller Nato.

Om Nato ser sig tvingat att behärska Gotland innan vi blivit medlem så kommer USA även att vilja ha tillgång till Göteborgs hamn och våra järnvägar och landsvägar. Även om Sverige skulle säga nej så bryr sig inte Biden.

Ryska robotar, som kan bära kärnvapen, når från enklaven Kaliningrad till den svenska ostkusten. Om de i stället avfyras västerut från Gotland når de till Atlantkusten. Då kan ryssen stoppa Natofartyg och dito flyg tidigt som är på väg att försvara Baltikum.

En av åhörarna när Bringéus talade var Hans Corell som under många år var FN:s högste jurist och tjänstgjorde när Kofi Annan var FN:s generalsekreterare. Samtidigt var Rysslands nuvarande utrikesminister Lavrov deras ambassadör i FN.

Corell hade många kontakter med Lavrov då som han uppfattade som en bra karl och god analytiker men kunde nu inte fatta att han satt i TV och storljög rakt upp och sa att ryssarnas illdåd var utförda av ukrainarna själva.

Bringéus avslutade med att konstatera att om Sverige vill gå med i Nato är det läge att göra det nu. Dröjer man för länge har man försuttit chansen.

Krister Bringéus – Wikipedia

Startsida - Svenska Atlantkommittén (atlantkommitten.se)

Hans Corell – Wikipedia

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...