1 juni 2016

Hellre älgar än vargar

Vargstammen i vårt land har minskat från drygt 400 till 340 det senaste året.  De vargarna finns främst i Mellansverige, dvs. västra och norra Svealand och vi delar dem med Norge. En varg vet ju inte var gränsen går.

Vi har haft varg sedan tiotusentals år men på 1200-talet började man se dem som skadedjur och utrotningen började. På 1900-talet var de i stort sett borta.

De vargar vi nu har dödar ett 20-tal hundar och bortåt 400 får och nötdjur årligen. Under de senaste 300 åren har vargar dödat 16 människor (kända fall) och senast det hände var 2012 på Kolmårdens djurpark!

Men vargarna dödar desto fler älgar. Ett vargpar tar livet av minst två älgar i veckan eller ca 100-120 per år. Och det är de friska och välnärda djuren de tar, framför allt älgkalvar. Det är mer kött än vad de behöver för att livnära sig. Vargen är ju ett girigt rovdjur som dödar för nöjets skull.

Eftersom det främst är älgkalvar som stryker med medför det att föryngringen av älgstammen stannar upp och på sikt är det ett hot mot hela älgbeståndet.

Älgar är vargens vanligaste föda och de tar ca 60-80 % av älgtillväxten. Resten blir kvar till jägarna och till ökning av älgstammen. På flera håll i Mellansverige har älgjakten inställts helt då älgstammen minskat på grund av vargens härjningar.

Natur- och djurvänner och miljömuppar vill ha vargar i vårt land. Det har de kämpat för sedan många decennier tillbaka. Samtidigt uppmanar de oss vanliga konsumenter att sluta äta bl.a. nötkött. I stället ska vi äta mer viltkött som t.ex. älg.

Vargen ska vara kvar. Ät mer älgkött. Jag får inte ekvationen att gå ihop.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...