8 april 2016

"Uppdrag granskning" ska tas med saltnypa

SVT:s program "Uppdrag granskning" med Janne Josefsson i spetsen ska man ta med en stor nypa salt. Programidén är att rota fram "skandaler" och vrida till dem för att kunna jaga främst offentliga personer och framställa dem i så dålig dager som möjligt.

Programmet sätter visserligen strålkastaren på företeelser i samhället som är tveksamma. Den granskningen är bra och behövs. Men man väljer själva hur det hela ska vinklas och vilka som ska hängas ut. Svenne & Irma framför teveskärmarna suger i sig allt som serveras och ser det som djupaste sanning.

Det som passar Josefssons syfte visas, det som inte gör det kommer inte fram. Det är därför många personer bara ställer upp i direktsändning och inte i bandade intervjuer som kan klippas till oigenkännlighet.

Alla journalister har en vinkel som man vill få bekräftad. Det gäller oavsett om det handlar om radio, teve eller papperstidningar. Jag har själv upplevt det när det rört ärenden där jag haft full insyn, men där medierna bara rapporterat det som passat dem.

Ofta när det gäller myndighetsärenden gäller sekretess och då har myndigheten munkavle och kan inte ge en helhetsbild. Det utnyttjar medierna. I ett sånt läge är det lätt att framställa en vanlig byråkrat som en idiot, vilket förstärker Svennes & Irmas vrångbild av offentliga myndigheter och spär på politikerföraktet. Sen ska vi ha i minnet att en majoritet av journalistkåren har vänstersympatier.

Josefsson & Co i "Uppdrag granskning" har fått fram uppgifter om svenskar med dolda pengar utomlands vilka gjort självrättelse, skattat av och helt lagligt sluppit påföljd. Flera miljarder har återförts till Sverige, såväl i form av kapital som skatt. Man har sagt i programmet att många kända svenskar, även idrottsstjärnor, plockat hem sina dolda pengar på detta sätt.

Men inte en enda kändis inom sportens eller underhållningens värld har lyfts fram i programmet. I stället har man valt direktörer och (borgerliga) politiker som jagats och ställts till svars. Det skulle vara intressant att få se vilka de andra kändisarna är. Då skulle bilden bli mer nyanserad. Men det passar inte Josefsson.

PS. Jag försvarar inte på något sätt de förmögna personer som dolt tillgångar utomlands för att slippa svensk skatt. Det är bäst att förtydliga det.

PSS. För tjugo år sedan fanns ett liknande undersökande teveprogram som hette "Striptease" där Jens Orback (sedermera minister i Perssons regering) var programledare. Jag råkade 1994 ut för programmet i min roll som informationsansvarig på Skatteverket. Då var det folkomröstningen om EU-medlemskapet (verket var central valmyndighet) som var på tapeten.

Vi kom överens innan inspelningen vad frågorna skulle handla om. Men när kameran slogs på var det helt andra frågor som ställdes. Jag blev helt överraskad, men klarade mig trots det ganska bra. Men det var inte kul. Och det var framför allt inte juste av reportern att göra så.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...