30 april 2016

Kungen har fyllt 70 år. Grattis!Vår kung fyller 70 år just idag, den 30 april, på självaste Valborgsmässoafton. Det är flaggdag idag (och även i morgon, då det är Första Maj - arbetarrörelsens högtidsdag).

Jag brukar hissa svenska flaggan båda dagarna men jag hade en granne i kvarteret bredvid som flaggade när kungen fyllde men inte dagen efter. Det var tydligt var hans sympatier fanns. Jag tycker man ska flagga alla flaggdagar - plus alla egna högtidsdagar. Har man en flaggstång ska den användas. När det inte är flaggdag ska stången ha en vimpel.

När det gäller monarkin så håller jag med om att den är otidsenlig och odemokratisk. Men trots det tycker jag Sverige ska var en monarki. Det har landet varit i tusen år, minst.

Från början valdes kungen. Men Gustav Eriksson (som sedan Gustav III:s tid blivit kallad Gustav Vasa) införde arvsrätt för kungens förstfödde av manligt kön. Fanns ingen son fick det bli en dotter som blev regent, t.ex. drottning Kristina. Så var det tills för några år sedan då regelverket ändrades och Victoria blev kronarvtagare i stället för sin lillebror.

Man ska inte ärva sitt ämbete, menar republikanerna. Om man inte vill ha sitt arv kan man  avstå från det. Om Victoria inte vill bli drottning kan hon abdikera. Svårare är det inte, även om det skulle bli ett himla liv. Inom finans- och näringslivet är det många "ämbeten" som går i arv. Se bara på Wallenbergarna och klädhandlarna Persson i Hennes & Mauritz.

Dessutom tror jag inte det skulle bli billigare för skattebetalarna med republik och president. Slotten, vaktparaden och allt annat som hör till måste vi ha kvar i alla fall. Även presidenten och hans omgivning kostar pengar, liksom presidentvalen.

Vem kan du tänka dig som president just nu? Förmodligen skulle det vara någon avdankad sosseminister som  Göran Persson  (med Anitra Steen som rikets första dam - huamej!) eller Ingvar Carlsson eller kanske Jan Eliasson som nu jobbar åt FN.

Exprins Daniel kunde alltid köra igång sitt gym igen med Victoria i receptionen. Carl Philip har ju sin lilla lantgård i Sörmland och Madde kan leva på sin finansvärldsmake. Kungen och Silvia har ju sin pension (får man hoppas) + den egna förmögenheten. Så nog skulle familjen klara sig!

Men, jag tycker trots allt att vi ska ha ett litet odemokratiskt statsskick. Tänk på kungen: han blev faderlös tidigt och hade en frånvarande moder. Det kunde ha gått hur snett som helst med honom.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...