16 januari 2013

Spritintresserade veteraner fick se vodkakonst

Idag var det dags för årets första aktivitet för veteranföreningen vid forna Riksskatteverket. Målet var det nya spritmuseet på Djurgården. Där togs de 29 deltagarna emot av guiden Leif, som kunnigt och intresseväckande berättade om den svenska spritens historia.

Spritmuseet är helt annorlunda än det tidigare Vin- och sprithistoriska museet som låg i det stora tegelröda f.d. alkohollagret vid S:t Eriksgatans norra ände. Nya museet är modernt utformat och har mycket interaktivt. Du får lyssna, titta och lukta. Tonvikten ligger på svenska folkets mångfasetterade förhållande till spriten från snaps till baksmällor. Till och med en A-lagssoffa finns utställd! Man har dessutom lyckats koppla spriten i utställningen till våra årstider. Museet har även en butik samt en restaurang, vilket det gamla museet saknade.
En stor del av museet upptas av de många målningar som har Absolut Vodka som motiv. Som ett led i marknadsföringen av den svenska vodkan anlitade man kända konstnärer världen över som fick göra konstverk, såväl målningar som skulpturer, där en del av motivet är vodkaflaskan och/eller namnet Absolut.

Utställningen heter "Absolut Art Collection" och sparades för Sverige när sprittillverkningen och varumärket Absolut såldes till Frankrike. Av de många hundra verk som gjorts har nu 70 av dem ställts ut på Spritmuseet under namnet "Face it!" Tanken är att utställningen då och så ska förnyas och ersättas med andra Absolutverk ur den stora samlingen.

Museet har just nu även en specialutställning om lakrits. Lakritssmaken ingår i flera olika spritsorter, bl.a. absint och den svenska klassikern Nyköpingsbrännvin.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...