22 januari 2013

Kan man lita på våra försvarspolitiker?

År 1952 åkte Tage Erlander med sin Aina till USA på en halvofficiell visit. Där träffade han president Harry S Truman och slöt ett hemligt avtal om försvarshjälp via Nato. Under hela kalla kriget hade Sverige täta och hemliga förbindelser med Nato, framför allt med England. Alla (och då inkluderar jag även ryssen) utom svenska folket kände till det här samarbetet.

När Sovjetimperiet och muren föll började Sverige avveckla sitt försvar. Nu kan vi med våra fåtal legoknektar bara försvara landet högst en vecka och under förutsättning av vi bara krigar på ett ställe i landet. Det tycker kaptenen i Amfibiekåren, tillika försvarsministern Karin Enström är helt okej. Men svenska folket börjar så sakta att tycka det är för ynkligt.

Om vi bara kan kriga en vecka eller två veckor kanske inte spelar så stor roll. Poängen är dock att vi inte kan försvara oss mot den lede fi om vi inte får hjälp utifrån.

Det jag inte förstår är att moderaterna låter försvarets förfall och den så kallade neutraliteten att fortgå; det parti som alltid (ja, i alla fall tidigare) värnat försvaret. Sossarna är ju mer försvarsvänliga nu för tiden. Kan det vara så att vi fortfarande har ett hemligt avtal med Nato? Och som alla (utom svenska folket) känner till?

2 kommentarer:

  1. Jag har också svårt att förstå Moderaternas negativa inställning till försvaret och Nato. Det vettigaste för Sverige vore naturligtvis att gå in som fullvärdig medlem i Nato./JL

    SvaraRadera
  2. Ja, jag tycker det också. Det är väl bara Folkpartiklarna som öppet förordar ett medlemskap i Nato?

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...