23 januari 2013

Återvinning in absurdum

Trots att Sverige är ett litet land med en liten befolkning ska vi tydligen vara världsledande när det gäller miljöarbetet, trots att våra utsläpp är försumbara i jämförelse med länder som Kina, USA, Brasilien m.fl. En del i vårt värnande av miljön är värmepumpar för uppvärmning, miljöbilar för privatresor och sortering av våra hushållssopor.

Tack och lov har jag utrymme i kåken för min egen sopsortering, som blivit en del av min fritidssysselsättning. Tur att man är panschis! Jag tvingas sortera avfallet m.m. i många olika kategorier:

Sopor som hämtas
Under diskbänken sorterar jag 1) torrsoporna i en vanlig plastpåse och 2) de blöta matresterna i en brun papperspåse, som kommunen tillhandahåller. Dessa påsar hämtas varje vecka i de tunnor jag lägger dem i vid tomtgränsen. Matresterna blir till biogas.

Sopor jag får lämna själv
I källaren lagrar jag 3) tidningar, 4) hårda och mjuka plastförpackningar, 5) pappersförpackningar, 6) plåtförpackningar, 7) mörka glasflaskor, 8) ljusa glasflaskor och glasburkar.

Returförpackningar
I källaren lagrar jag också 9) petflaskor, 10) returburkar och 11) returglas/backar.

Sammantaget blir det elva olika "sopstationer". Returburkar m.m. tar jag med mig när jag åker och handlar. Så de är inga problem. Värre är det då med övriga sopor som inte hämtas. De måste jag köra till närmaste återvinningsstation.

Den närmaste stationen i min hemkommun Sollentuna låg vid en numera nedlagd Konsumbutik, eller COOP som de heter. Men den stationen har upphört då markägaren sagt upp avtalet med kommunen. Att åka dit var ingen större omväg, när jag i alla fall var på väg för att handla i centrum.

Nu har jag två andra återvinningsstationer att välja på: en som ligger norrut vid kommunens badhus och en som ligger söderut vid begravningsplatsen Silverdal. Det är lika långt till bägge, ca 6,5 km fram och tillbaka. Men ofta är sopbaljorna vid stationen överfulla och då får jag i stället åka till den andra. Det blir en bilresa på 11,2, km från bostaden och hem i gen.

Att tvingas åka över en mil för att lämna sopor! Är det miljövänligt?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...