1 september 2012

Det finns större miljonrullningar i staten

DN har nu i några veckor drivit en kampanj mot statliga myndigheters festligheter och bl.a. lyckats få bort GD:n för Tillväxtverket. Flera andra, bl.a. Säpo, har också trillat dit. Miljonerna har rullat.

Granskningen är bra, då extremt dyra personalfester på skattebetalarnas bekostnad bara spär på nidbilden av de offentligt anställda.

Medierna har också letat upp enstaka offentliganställda som inte har varit på någon personalfest över huvud taget och ställt dem mot Tillväxtverkets och Säpos medarbetare och vad de har erbjudits. Det finns dock sansade kommentatorer som menar att även offentliganställda bör få gå på en personalflest då och då. Det är god personalvård (vilket det alltså inte är att inte erbjuda någon fest alls).

De miljoner som lagts på överdådiga personalfester är ingenting jämfört med de hundratals miljoner som myndigheterna spenderat på it-system som inte fungerat,  bytts ut, lagts ned eller startats om på nytt med nya dyra konsulter. Härvidlag är Skatteverket definitivt inget undantag.

Ännu värre är de satsningar på så kallat kvalitetsarbete och de genomgripande förändringar med införande av tveksamma beställar-utförarorganisationer som myndigheterna, bl.a. Skatteverket, ägnat sig åt.

Men allt detta har inga journalister eller revisorer orkat granska eller utvärdera, trots att det handlar om många hundratals miljoner, ja, kanske även miljarder för hela den offentliga sektorn.

PS. Jag tipsade för några år sedan en av riksrevisorerna (som jag kände) om detta med beställar-utförarorganisationerna och tyckte att de borde kika närmare på den företeelsen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...