13 september 2012

Absint och snaps från kyrkan i Bergslagen

Mitt i hjärtat av Bergslagen ligger den f.d. gruvorten Stråssa. Där har  Sankt Anna-kyrkan stängts och i stället blivit Sankt Annas Bränneri, som drivs av två entusiaster. Deras första produkt var en absint, som heter Valkyria.

Den är klassad som en av de bästa i hela världen och har dessutom vunnit pris i en absinttävling i London! Den finns i Systembolagets beställningssortiment samt i en handfull butiker runt om i landet. Artikelnumret är 717. Absinten Valkyria som är systemets starkaste spritsort - 68 % - ska spädas med vatten och drickas som aperitif - eller som måltidsdryck. Smaken är kryddig och eldig med liten sötma och tydlig karaktär av stjärnanis samt med inslag av malört, salmiak, peppar och citronmeliss. En halvliter kostar 499 kr - alltså inte billigt, men ungefär hälften av priset är ju skatt. Kan vara en bra present till den som redan har det mesta?

Under 1800-talet var absint en mycket vanlig dryck i Frankrike; så vanlig att vinproducenterna fick kalla fötter och lyckades få den förbjuden - dessutom i samarbete med nykterhetsrörelsen, som ansåg vin var en bot mot alkoholism, vilket alltså inte absinten var.

Om några veckor kommer Santa Annas Bränneri med sin nästa produkt: Årgångssnapsen Midvinterblot 2012, som lanseras på Systembolagets beställningssortiment över hela landet den 1 oktober, artikelnummer 86535. Den kostar 299 kr för en halvliter. Eftersom det i första omgången bara finns 990 flaskor så gäller det att hänga på låset när den släpps.

Den 55 %-iga snapsen är smaksatt med en rad hemliga kryddor, där koriander och kanel framträder mer än andra. Målsättningen har varit att ta fram en alkoholstark snaps som inte smakar sprit.

De två entusiastiska bränneriägarna Göran Bäuerle och Henrik Larsson tar sin råsprit, som håller 96 %, från Koskenkorva i Finland. Hemma i kyrkan i Stråssa tillsätter man de olika kryddorna och destillerar sedan blandningen och får fram sina smakliga produkter. Recepten är givetvis hemliga.

Vin- och sprittillverkning finns även på andra orter i närheten, bl.a. Grythyttan. Och snart öppnar ett lokalt bryggeri i f.d. gruvorten Stripa vid Guldsmedshyttan, som liksom Sankt Anna och Stråssa ligger mellan Lindesberg och Kopparberg.

Den sistnämnda orten är dessutom sedan länge känd för sitt bryggeri, som - förutom pilsner - gör cider, som exporteras över hela världen. Ni kommer väl även ihåg "Ska dä va bärs, ska dä va Kopparbärs!"?

Det vackra Bergslagen verkar kunna bli en "alkoholregion". Skål!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...