28 juli 2012

Sverige har mycket sly som kan röjas

Sverige är skogrikt. Det märks inte minst när man färdas genom landet. Men större delen av skogarna är tättvuxna, fulla med sly som skulle kunna röjas. En röjning skulle främja samhället i stort men även miljön.

För att röja sly behövs bara sågar (antingen hand- eller motordrivna) och yxor. Det krävs inga högskolekunskaper eller att kunna tala felfri svenska för att röja i skogen. Arbetet sker ute i friska luften och ger motion, vilket befrämjar folkhälsan. Män och kvinnor som saknar sysselsättning skulle kunna engageras.

Den röjda växtligheten kan omvandlas till flis och eldas i värmeverk eller bli råvara för tillverkning av inhemsk etanol. Berörda markägare får sin skog röjd vilket främjar tillväxten av de resterande träden.

Alltså en win-win-situation för alla. Varför sker det inte?

Nja, det finns något som heter arbetarskydd. Inte kan vem helst få hantera en såg? Dessutom krävs arbetstillstånd för en del och givetvis avtalsenlig skogsarbetarlön. Sedan tillkommer logistiken med transporter, förtäring, rastkkojor, omklädningsrum, skyddskläder m.m.

Nä, det är nog omöjligt. Slyn får fortsätta att växa. Utanförskapet också. Suck.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...