I går var ett 25-tal veteraner med ett förflutet på Skatteverkets huvudkontor på en heldagstur. Första anhalt var Gamla Linköping, där det bjöds på förmiddagsfika på Ragnar Dahlbergs Café. Sen gick turen vidare till Flygvapenmuseet vid Malmslätt strax utanför Linköping.
Där togs de om hand av den pensionerade flygofficeren Ted Ytterström som guidade bland de 50 utställda flygplanen och berättade intresseväckande om flygvapnets historia. Det hela började redan 1911 då försvaret köpte in två franska plan. År 1914 - när första världskriget börjat - lade man beslag på ett tyskt plan som landat i Sverige. Med det som förebild byggdes fyrtio likadana.
Ett flygvapen, helt skilt från armén och flottan, skapades först 1926. I mitten av 30-talet började man köpa in fler plan och fick flera flygflottiljer runt om i landet. Samtidigt startade även den inhemska flygindustrin med SAAB i Linköping och hundratals plan byggdes. Under 50-talet och det kalla kriget var det svenska flygvapnet världens fjärde i storleksordning och man hade ett tusental flygplan.
Resterna av den DC 3:a som varit ute på signalspaning över Östersjön för precis sextio år sedan och sköts ned av Sovjetunionen finns nu utställd på museet. Flygplanet är förvånansvärt intakt, trots nedskjutning och den långa tiden på 125 meters djup. Mängder av prylar från planet och dess besättning är utställda.
Efter lunch på museet äntrade veteranerna bussen och for vidare till Oxelösund där målet var Femörefortet. Där togs de helt överraskande emot av skatteveteranen Bo Arvidsson, som är med i den ideella förening som driver fortet som museum. Bo och hans föreningskollega Göran guidade gruppen.
Femörefortet är ett av tre kustartilleribatterier som byggdes se sent som på 1960-talet för att skydda inloppen till Norrköping, Nyköping och Oxelösund. De var i drift till 1998 då kalla kriget var över och det fasta kustförsvaret lades ned. Fortet med sina nästan en halv kilometer långa gångar i berget har tre kanoner som kunde skjuta 13 km, plats för 60 soldater och tio befäl som i värsta fall kunde vistas där i en månad - dessutom atombombssäkert.
Fortet är väl värt ett besök, framför allt för den som inte tidigare besökt en sådan anläggning. Det är enkelt att åka dit via väg 53 mot Oxelöslund och sedan är det bara att följa skyltningen, parkera och gå ett par hundra meter till fortet. Läs mer på www.femorefortet.se.
Efter fika i fortet vändes kosan åter mot Stockholm dit veteranerna kom välbehållna efter en fullspäckad upplevelsedag med krigiska förtecken.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar