13 juni 2012

Dystert 60-årsjubileum i dag: DC 3:an

I dag den 13 juni 2012 är det precis 60 år sedan (en fredag dessutom) den svenska signalspanande DC 3:an sköts ned över Östersjön av ett sovjetiskt MIG 15-plan. Åtta svenskar omkom.

Det var kallt krig och Sverige lågt inklämt mellan Sovjetunionen och USA, som tävlade om makten i Europa (och världen). Sverige samarbetade på underrättelseområdet med väst, bl.a. England, och bedrev systematisk spaning mot Sovjet, vilket ryssarna mycket väl kände till tack vare spionen Wennerström.

När DC 3:an sköts ned pågick en stor sovjetisk flottmanöver i Östersjön. Ryssarna förnekade i många år sin inblandning men erkände till slut nedskjutningen. Vraket av planet hittades i juni 2003 av privata dykare och bärgades sedan av marinen och finns nu på flygvapenmuseet i Linköping.

Det har spekulerats en hel del om DC 3:an och dess besättning. Vid bärgningen återfanns inte kvarlevor av alla i besättningen och några kan ha överlevt och plockats upp av ryska fartyg. Dessutom påstås en i besättningen ha varit agent för ryska underättelsetjänsten KGB.

Jag tycker det är synd att media i dag inte uppmärksammat att det gått 60 år sedan planet sköts ned. Dagens generation unga som inte upplevt kalla kriget och att ha levt med hotet från Sovjet skulle behöva påminnas om det.

Den fridfulla omvärld vi omges av i dag, vilket lett till nedläggning av stora delar av vårt försvar, är skenbar. Putin finns och han är ingen snäll kille.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...