15 juli 2011

Det svenska neutralitetshyckleriet

SvD-journalisten Mikael Holmström (dessutom Sollentunabo, som jag) har ägnat de åtta senaste åren åt att skriva en diger bok på 655 sidor. Titeln är "Den dolda alliansen. Sveriges hemliga Nato-förbindelser". En mycket intressant och avslöjande bok om det svenska neutralitetshyckleriet från slutet av 1940-talet fram till idag.

Politiker och militärer i den allra högsta ledningen spelade under täcket då de byggde upp och vidmakthöll täta förbindelser med Nato, i första hand via Nato-grannländerna Norge och Danmark. Nato betraktade Sverige som sitt sjuttonde medlemsland. Alla - inklusive ryssen - kände till det. Alla utom svenska folket!

Många svenska officerare på hög nivå var krigsplacerade utomlands, i Storbritannien, USA eller Tyskland. Det fanns färdiga men hemliga planer att vid krig flytta kungahuset, delar av regeringen och riksdagen till Storbritannien. En hemlig svensk motståndsrörelse fanns, som skulle bedriva sabotage vid en ev. ockupation. En hemlig flygstyrka fanns, som skulle kunna luftlandsätta agenter och föra nyckelpersoner ur landet.

Jag upplevde kalla kriget och hotet från Sovjet under hela min barn- och ungdomstid och kände ångest över Sveriges utsatthet. "Vi ska vara neutrala och alliansfria". Bla-ha, har det visat sig. Både Erlander och Palme (som i grunden var Amerikavänner och kommunisthatare) hycklade och lurade oss. I alla krigsspel på Försvarshögskolan försvann vår neutralitet redan första kvarten, vilket överraskade många naiva politiker som deltog i övningarna.

Ett exempel på dubbelspelet. USA bombade Hanoi 1972. Palme gick i demonstrationståg tillsammans med Vietnams Moskvaambassadör och jämförde USA med Nazityskland. Sverige hade de här åren god kontakt med Nordvietnam och utnyttjade den kunskap man hade. Samtidigt som Palme fördömde USA lämnade Sverige information till USA om en förestående Nordvietnamesisk offensiv.

Sverige är nu - liksom Finland - "partner" med Nato och har en stående delegation i Nato-högkvarteret. Sverige deltar i 190 olika kommittéer och arbetsgrupper i Nato. Sju av tio svenska utlandssoldater strider med Natos emblem på högerärmen (övriga tre har EU-flaggan på uniformen). Av 61 svenska militärövningar 2009 skedde 41 tillsammans med olika Nato-länder. Vi är de facto en del av Nato. Det enda vi saknar är möjlighet att delta i besluten, ty för det krävs fullt medlemskap.

Det enda parti som öppet kräver medlemskap är Folkpartiet. Jag håller med. Dags att sluta hyckla.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...