1 mars 2011

Det går bra för Skatteverket nu


Skatteverkets generaldirektör Ingemar Hansson var inbjuden till RSV-Veteranernas årsmöte och berättade om hur det står till med Skatteverket i dag. Tre saker lyfte han fram: ekonomin är i ordning, skattefelet har minskat och organisationen har ändrats.

När han tog över för drygt ett år sedan var ekonomin körd i botten med en skuld på mer än 300 miljoner kr. Men nu har det rätat upp sig och i år räknar han med ett överskott på ca 200 miljoner kr. Och hur har det nu gått till?

Jo, verksamheten i hela landet har gnetat och sparat. Men sedan fick verket extra pengar från regeringen också: 220 miljoner i ett engångsbelopp och höjd budgetram med ytterligare 155 miljoner.

De mål verket satt upp för 2010 har till stora delar uppfyllts. Det han särskilt framhöll var att skattefelet, dvs. skillnaden mellan den skatt som ska komma in och den som verkligen kommer in. har minskat. Beräkningarna bygger mest på antaganden och han framhöll tre orsaker: 1) Införandet av certifierade kassaregister (som gör det svårare att sälja något utan kvitto). 2) Kravet på personalliggare (att kunna redovisa vilka anställda man har) har införts även för restauranger och kaféer. 3) Avtal om informationsutbyte med en lång rad skatteparadis (vilket gör det svårare att gömma pengar utomlands).

Den beställar-utförarorganisation som infördes 2005 har skrotats. Nu är verket sammanhållet med en logotype. Huvudkontoret består av ett antal staber samt fyra avdelningar: produktionsavdelningen med regionerna, rättsavdelningen samt den tidigare utförarorganisationen (som var självständig) som nu är delad i it-avdelningen och verksamhetsstödsavdelningen, som båda ingår i huvudkontoret. Alla cheferna utgör verkets ledningsgrupp. Dessutom har ekonomistyrningen förstärkts genom att en särskild ekonomistab har bildats.

"Det har varit ett bra första år för mig", konstaterade en mycket nöjd generaldirektör. "I år kan vi även rekrytera nytt folk, ca 1 000 personer. Med naturlig avgång på ca 800 personer blir nettoökningen 200 personer. Men det kan dock inte fortgå de kommande åren utan då räknar vi med en årlig minskning med ca 2,5 - 3 %.

Efter Ingemar Hansson anförande blev det fika och sedvanliga årsmötesförhandlingar. Verkets förste generaldirektör Gösta Ekman (se bilden ovan), tillika hedersordförande i föreningen RSV-Veteranerna, deltog trots sina snart 92 år också vid mötet och satt ordförande. Trots en del kroppsliga krämpor var han vid enastående god mental vigör.

Här är några av de drygt 30-tal medlemmar som hade kommit till årsmötet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...