28 februari 2011

Tuffa sparkrav för Försäkringskassan

Försäkringskassan fick flera hundra miljoner tillfälligt i extra anslag för att klara förändringen i sjukförsäkringen och sin egen omorganisation. Nu dras pengarna in av regeringen. Det tuffa besparingskravet leder till att Försäkringskassan drar sig ur de över hundra servicekontoren som man delar med Skatteverket. Dessutom släcker man ned ytterligare ett 20-tal egna kontor.

Försäkringskassans svar på de indragna pengarna, dvs. att helt spola möjligheten för "kunderna" att göra spontana besök hos kassan, var ett tufft drag. Jag skulle inte bli förvånad om regeringen tvingas backa och trots allt ge en del extra pengar till Försäkringskassan.

Regeringen Regnfält är snål mot sina byråkratiska statliga myndigheter. Kan det bero på borgerliga politikers allmänna misstro mot de offentligt anställda som kallas byråkrater?

Regeringen har varit mer generös mot polisen, som fått ökade resurser och kunnat öka sina styrkor med flera tusen poliser under senare år. Landets polismyndigheter är dessutom i stort sett den enda del av staten som ännu inte har lagts samman till enda myndighet, vilket säkert skulle öka effektiviteten och minska kostnaderna för verksamheten. Trots den ökade resurstilldel-ningen och den utökade personalstyrkan har polisen inte lyckats att minska brottsligheten i landet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...