2 mars 2011

Veteraner på kyrkligt slottsbesök


RSV-Veteranerna - pensionärer med ett förflutet på Riksskatteverket och Skatteverkets huvudkontor - har besökt ett (relativt) okänt slott mitt i Stockholm, närmare bestämt Rörstrands slott med anor från 1600-talet. Slottsbyggnaden är numera hopbyggd med Filadelfikakyrkan på Rörstrandsgatan. Besöket lockade nästan 50 veteraner.

Under många hundra år var det ett tegelbruk på Rörstrands ägor. Drottning Kristina hade en "riddarakademi" på slottet där ädlingar fick lära sig fäkta, rida, dansa och annat de kunde ha nytta av. Karl XII nyttjade huset för att härbärgera ryska krigsfångar.

På 1720-talet började porslinstillverkningen som pågick till 1926 då den flyttades till Göteborg och senare till Lidköping. Filadelfiaförsamlingen köpte Rörstrands ägor 1926 och byggde sin stora kyrka. Den stod klar 1930 och är hopbyggd med det gamla slottet.

Veteranerna fick fyllig information om både slottet och Filadelfiakyrkan samt en rundvandring i den så kallade slottsvåningen - en vandring som avslutades med fika . Här nedan ser du några av de magnifika kakelugnarna.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...