2 mars 2011

Vad ska hända med servicekontoren?

Försäkringskassans har hotat att lämna servicekontoren år 2013 - kontor som man byggt upp tillsammans med Skatteverket. Från början var även Arbetsförmedlingen med, men har hoppat av. I stället har Pensionsmyndigheten klivit på tåget och ingår nu i konceptet.

Försäkringskassans redan dåliga image hos allmänheten blir inte bättre av vad som nu är på gång. När Skatteverket valde att "gå i säng" med Försäkringskassan varnade jag för att kassans dåliga rykte skulle smitta av sig på Skatteverket. Nu är risken uppenbar.

För vad händer med Skatteverkets del i servicekontoren om kassan hoppar av? Kassan står för 45 % av kostnaderna och har huvudansvar för många av kontoren. Skatteverket kan inte axla hela kostnaden och ta ansvar för alla kontor. Ansvaret för kontoren är inte heller jämnt fördelat över landet; t.ex. har Skatteverket ansvar för i stort sett alla kontor i Västra Götalands län och kassan för kontoren i övriga Mellansverige.

Vad kan hända?

Kassans hot att hoppa av leder till att regeringen tvingas krypa till korset och ge kassan mer pengar. Servicekontoren är ju faktiskt en nationell angelägenhet.

Att Skatteverket på egen hand driver kontoren vidare är uteslutet - verket har inte råd. Däremot kan man tänka sig att fler myndigheter ansluter sig till servicekontoren, t.ex. polisen, kommunerna, Arbetsförmedlingen, Migrationsverket, CSN och andra. Men det tar tid och i så fall måste det arbetet köra i gång redan nu. Myndighetssamarbete är inte en lätt resa och tar tid. Ju fler kockar det är, desto längre tid tar det att laga till soppan.

Oavsett hur det kommer att gå så måste det vara pest att nu jobba på ett servicekontor. Den som har hyfsat bra utbildning och erfarenhet kommer säkert att snabbt som ögat börja titta sig om efter ett annat jobb. Och att rekrytera nya - som ska utbildas - är nog i stort sett omöjligt i nuläget.

Jag tror inte servicekontoren läggs ned. Det är omöjligt om offentliga Sverige ska ha någon trovärdighet kvar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...