13 oktober 2010

Varför KD vill ha avdrag för gåvor

En utredning, som tittat på möjligheten att göra avdrag i deklarationen för gåvor till bl.a. ideella föreningar, lämnade sitt resultat förra sommaren. Utredarens huvudförslag var att spola idén, därför att avdrag för gåvor bara skulle krångla till skattesystemet.

Trots det har borgarregeringen kvar förslaget, men bara som en "ambition". Om förslaget införs ska det - enligt utredarens förslag - finansieras bl.a. med höjda gränser för resor till och från jobbet och för övriga avdrag.

Kristdemokraterna är ivrigaste påhejaren till avdragsrätten för gåvor. Tacka sjutton för det! Förutom stiftelser och idella föreningar är tanken att även gåvor till trossamfund ska vara avdragsgilla. Medlemmar i frikyrkor lämnar som regel en tiondel av sin inkomst till sin kyrka. Med förslaget skulle en del av det tiondet bli avdragsgillt. Alla andra skattebetalare skulle sålunda få vara med och finansiera deras pastorer.

Tillägg den 18 oktober: Jag har uppmärksammats på att regeringens ambitionsförslag är tämligen urvattnat, jämfört med vad utredaren föreslog. Det är bara gåvor till hjälpverksamhet som ska få dras av och dessutom med ett tämligen lågt belopp - en skattereduktion på max 1 500 kr per person och år. Hägglund & Co nådde tydligen inte ända fram i regeringsförhandlingarna om budgeten, såvida nu inte kyrklig verksamhet räknas som hjälpverksamhet?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...