11 oktober 2010

Finns det några ämbetsmän kvar?

Ämbetsman är en högre tjänsteman i statens tjänst. Att vara ämbetsman förpliktigar och man förväntas följa den etik som ämbetet kräver. Förr var ämbetsmännen statstjänare hela livet, men så är det inte nu. I takt med att allt fler personer från näringslivet - och framför allt med bakgrund i konsultbranschen - anställs på chefsposter i statliga myndigheter så tunnas ämbetsmannarollen ut.

I näringslivets konsultbransch är etiken inte densamma som på en statlig myndighet - och framför allt inte på en myndighet som Skatteverket, vars uppgift är att granska och kontrollera både företag och privatpersoner. Den som tar jobbet som chef och ämbetsman på Skatteverket måste vara medveten om vad som krävs i den nya rollen. Att så inte alltid är fallet visades för något år sedan då två chefer på Skatteverkets it-sida dömdes i domstol och fick dryga böter för att de lockats att köra sportbil på bana, betalt av en leverantör. Och för drygt ett decennium sedan hade verket en it-chef som heller inte förstod vad som gällde, utan fick lämna verket med svansen mellan benen.

På Skatteverkets it-sida jobbar massor av inhyrda konsulter liksom även medarbetare och chefer med samma bakgrund. Att den här delen av verket varit med och "lekt affär" i drygt fem år och försökt profilera sig som ett företag har inte heller bidragit till att lyfta fram ämbetsmannarollen. Snarare tvärtom

Den som jobbar nära inhyrda konsulter hamnar dessutom lätt i ett slags kompis- och beroendeförhållande. Gränserna suddas ut och i det läget är det lätt att hamna i knäet på leverantörsföretaget.

För att hjälpa och vägleda den som inte har ämbetsmannarollen klar för sig har verket tagit fram riktlinjer som ger handfasta råd. En sådan riktlinje handlar om att verkets tjänstemän inte ska figurera i sina leverantörers PR, reklam och marknadsföring. Skatteverket måste vara opartiskt och kan inte offentligt avge några som helst värdeomdömen om de företag som anlitas.
Kännedomen om dessa riktlinjer borde vara självklar, framför allt hos chefskollektivet, då det ställs högre krav på den som är chef.

Därför är det märkligt att en av Skatteverkets högsta chefer, som är chef för utförarsidan med ansvar för it-verksamhet m.m. har trillat dit - och det riktigt ordentligt. Han har gått i fällan och medverkat i en reklamfilm för det företag, som är huvudleverantör av konsulter till verket. Och det är inget kort uttalande han gör. I flera minuter agerar han helt ensam och pratar sig varm för företaget i fråga. Du kan se filmen på http://www.se.capgemini.com/resources/videos/swedish-tax/. I texten tituleras han VD, vilket ytterligare visar hur näringslivssmittad han är.

På Skatteverket finns en personalansvarsnämnd, som kan döma ut olika "straff" för förseelser som anställda gör i tjänsten. Det har t.ex. handlat om porrsurfning (vilket för övrigt är klassat som en sjukdom) och privat utnyttjande av uppgifter i verkets register. Jag tycker att även flagranta överträdelser av verkets riktlinjer borde kunna prövas av nämnden.

Men, för att knyta an till min inledning: Vi har nog inga ämbetsmän kvar längre.

8 kommentarer:

  1. Kanske kan bli fler ämbetsmän nu när SKV får de ökade anslag som önskats!

    SvaraRadera
  2. Länken till capgemini funkar inte längre.
    Kanske har personalansvarsnämnden reagerat:-)

    Var glad att du har gått i pension BT!
    Vi på IT tvingas åse hur t.o.m. en fällande dom för korruption i tjänsten inte innebär hinder för fortsatt anställning.
    Arbetsmoralen är i botten!!!

    SvaraRadera
  3. Jaha, det var väl väntat att filmen togs bort. Och jag tror nog att personalansvarsnämnden inte tänker agera i det här fallet. I nämnden sitter ju flera chefer som i så fall skulle tvingas "döma" en kollega.

    SvaraRadera
  4. Verkar som den reklamsnutten var för bra för att försvinna totalt.
    Se: http://www.youtube.com/watch?v=Z_RfxsUqIhI

    SvaraRadera
  5. Videon finns på youtube.

    SvaraRadera
  6. Men filmen finns i vart fall än så länge kvar på Youtube...

    http://www.youtube.com/watch?v=Z_RfxsUqIhI

    SvaraRadera
  7. Hrmm, det verkar som om filmen även är borttagen från Youtube... Men en liten snutt visades ju igår kväll på TV-nyheterna.

    SvaraRadera
  8. Väldigt välformulerat Björn!

    Anna S

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...