29 januari 2017

Inför en minnesdag för alla folkmordsoffer

I Nazitysklands dödsfabriker utrotades inte bara judar utan även några miljoner andra människor, som inte passade Hitler. Men kommunismen har dödat många fler och en beräkning kommer fram till kanske ca 100 miljoner. Trots det finns det svenskar som stoltserar över att vara kommunist, bl.a. Sven Wollter som hävdar att "kapitalister" dödat ännu fler.

Den 27 januari var det "Förintelsens minnesdag" ägnad framför allt de sex miljoner judar som Nazityskland avrättade i sina dödsfabriker och annorstädes.

Men det som ofta glöms bort är att i förintelsen avlivades på olika sätt även 1,8-1,9 miljoner vanliga civila polacker, 2-4 miljoner ryssar - såväl civila som krigsfångar, 200 000 - 1,5 miljoner romer, 200 000 - 300 000 funktionshindrade, 2 500 - 5 000 Jehovas vittnen, 5 000 - 15 000 homosexuella plus ett antal andra politiska och religiösa motståndare till Hitler & Co. Totalt ca 11 miljoner. Dessa offer pratas det sällan om.

Kommunismens massmördande

Men detta är ändå småpotatis (om uttrycket tillåts) jämfört med vad Lenin, Stalin, Mao och andra kommunister lyckats avliva under 1900-talet. Stalins offer talar man tyst om, sannolikt därför att Sovjetunionen var en av segrarmakterna i andra världskriget. Och segrarna skriver som bekant historien.

Här är ett utdrag ur journalisten och författaren Kjell Albin Abrahamssons bok "Låt mig få städa klart" som handlar om kommunister, kryptokommunister och antikommunister som kom ut 2014 (s. 179):

"Hela 32 miljoner sovjetmedborgare avrättades eller dog av svält och utmattning i arbetsläger 1917-45. Det är den officiella ryska siffran från den regeringskommission, ledd av Alexander Jakovlev, som president Putin tillsatte."- - - "Enligt den amerikanske forskaren Rudolph J. Rummel - - - har 23 kommunistiska regimer och marxistiska gerillaförband avlivat, mördat, 110 miljoner människor under 1900-talet fram till murens fall. Det är tre gånger fler än som dött på alla slagfält under samtliga krig under motsvarande period. Sammanlagt har minst 90, högst 150 miljoner människor dödats av kommunisterna."   (Min kommentar: Jag tvivlar dock på uppgiften om "tre gånger fler".)

Sven Wollter fortfarande kommunist

I dagens söndagsintervju i P 1 intervjuades skådespelaren Sven Wollter, inte bara duktig skådespelare utan även fortfarande en djupt troende kommunist, vilket han nästan briljerar med. Han försvarade benhårt kommunismen men tog avstånd från Stalins dödande. Han försvarade såväl Nordkorea som Putin, vilka båda - enligt honom - är utsatta för amerikansk aggression.

Sen menade Wollter att "kapitalismen" dödat många, många fler än kommunismen. Han gav dock inga exempel men jag förmodar att han med "kapitalister" menade alla andra som inte är kommunister.

"Kapitalismens" offer många fler?

Om hans definition på "kapitalister" skulle vara korrekt så har han en poäng. Västeuropéer, framför allt spanjorer och britter, utrotade i stort sett hela Nord- och Sydamerikas ursprungsbefolkning, Turkiet utrotade armenier i början av 1900-talet, Belgiens Leopold II utrotade afrikaner i Kongo och Kejsartyskland gjorde likadant i Västafrika (nuvarande Namibia). Engelsmän gick ut på aborginjakt i Australien så sent som i mitten av 1800-talet. Listan kan göras hur lång som helst på övergrepp som idag skulle kallas folkmord.

Jag vill på intet sätt förringa betydelsen av att minnas förintelsen av judarna. Men om man däremot skulle se till antalet offer så borde det även finnas andra "minnesdagar".

Varför inte införa en minnesdag för alla offer för folkmord under de senaste tusen åren?

4 kommentarer:

 1. En av Kjell Albin Abrahamssons vänner skrev några minnesord i SDS efter hans bortgång. Abrahamsson hade sagt till honom att han sökt tre gånger till Journalisthögskolan utan att komma in. Därigenom undgick han att bli indoktrinerad. J.L.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, majoriteten av landets mediafolk är ju kommunister eller miljömuppar. Dock var inte KAA det. Ett ljus i mörkret.

   Radera
 2. Åminnelsedagen förra månaden var en dag att minnas befrielsen av Auschwitz och att minnas ALLA offer för nazismens vidrigheter vare sig offren var judar, romer eller andra.

  I Sverige finns en förening för förintelsens överlevande, en förening där antalet medlemmar minskar även om anhöriga till de överlevande också kan bli medlemmar. Så här skriver föreningen på sin webbsida om sin verksamhet:

  ”Föreningens verksamhet riktar sig först och främst till skolungdomar. Genom medlemmars besök i skolorna får elever ta del av unika vittnesmål från de överlevande, lära sig att Förintelsens bakgrund finns i decenniers antisemitiska handlingar och antisemitisk propaganda som under 1900-talet resulterade i ett massmord på judar, zigenare och flera andra minoriteter.

  Föredragen i skolorna berör även dagens rasism och främlingsfientlighet, och avslutas med frågor och diskussion.”

  Så jag tycker inte att andra offer i förintelsen än judar, såsom romer, har glömts bort. Märk väl att den så bespottade Trump gjorde följande uttalande:

  "No mention of Jews on Holocaust Remembrance Day because others were killed too."

  Men självfallet är de mord kommunismen har gjort sig skyldig till fruktansvärd. Men nazismen utmärkte sig av ett exempellöst massmördande på mycket kort tid av människor enbart på deras etniska grund vare sig det var romer eller judar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Hans för din kommentar! Jag förstod att du skulle göra en. När det gäller elevers kunskap om Auschwitz så är den hög - 95 % känner till lägret. Men när det gäller Gulag så är det bara 10 % av skoleleverna som känner till de lägren. Det är flera förintelseöverlevare som berättat om den i skolorna men jag vet bara en en person som gjort detsamma om Gulag. Det är Francesco Kovacs. Se mitt blogginlägg 2014-11-20.

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...