11 januari 2017

Slopa begravningsavgiften - betala vad det kostar

Begravningsavgiften som alla måste betala blir nu lika hög i hela landet. En höjning för många. Det är bättre att den slopas och att dödsbona får betala vad det kostar att bli begravd och välja bland olika alternativ och dito kostnader. Under en livstid kan avgiften nu uppgå till mer än 50 000 kr även för den som inte vill ha varken begravnings-ceremoni eller gravplats.

Begravningsavgiften betalas i förhållande till inkomsten. Den varierar mellan olika församlingar och den genomsnittliga begravnings-avgiften förra året var 0,22 procent. På varje intjänad hundralapp gick alltså 22 öre i snitt till kyrkans begravningsväsende, även om man inte var medlem. I min hemkommun Sollentuna var avgiften 12 öre per hundralapp.
 
Svenska kyrkans församlingar är huvudmän för begravnings-verksamheten, utom i Stockholm och Tranås, där kommunen är huvudman. Begravningsavgiften ska täcka kostnader för den löpande begravningsverksamheten, d.v.s. för att hålla och sköta begravningsplatser m.m.

Samma avgift för alla
 
Avgiften ska också täcka kostnader för vissa tjänster i samband med begravningar, exempelvis för att ordna lokaler i samband med begravningsceremonier. Avgiften är däremot inte kopplad till enskilda personers begravningar.

Nu har riksdagen bestämt att alla i hela landet ska betala samma avgift och den ska vara 24,6 öre på varje intjänad hundring. För mig innebär det mer än fördubblad avgift. Ingen stor kostnad, en femtiolapp mer i månaden. Stockholm och Tranås berörs inte, där är avgiften idag 7,5 respektive 24 öre.                                 
                                                                                                                                                               
Nu tycker en del att "begravningsavgift" är fel namn på den. "Gravskatt" vore ett mer rättvisande namn. Det kan jag hålla med om. Dessutom tycker jag att avgiften är helt fel, totalt sett!

Slopa "gravskatten"
 
Jag tycker att den som vill bli begravd på en gravplats ska få betala för det. Men den som inte vill det utan vill ha sin aska spridd ska slippa avgiften, eller bara betala en liten del. Det är fel att ta ut skatt varje år för detta. Och den som vill ha en begravningsceremoni i kyrkans lokal ska få betala för det. Det som inte vill det ska inte behöva betala för det varje år via skattsedeln. 
 
Ta ett exempel. Utgå från dagens läge när avgiften är nästan en 25-öring på varje intjänad 100-lapp. Du jobbar i 40 år och tjänar 40 000 kr i månaden. Det blir totalt 19,2 miljoner kronor. Av dessa går ca 25 öre i "gravskatt" på varje 100-lapp. Det blir 48 000 kr. Sen är du pensionär i ytterligare 20 år med en pension på 25 000 kr. Det blir 6 miljoner till i inkomst som kostar dig ytterligare 15 000 kr i "gravskatt".

Mer än 50 000 kr under en livstid
 
Under din livstid kommer du att få betala sammanlagt 63 000 kr i "gravskatt". Det är vad du har betalt till Svenska kyrkan bara för att dina efterlevande ska kunna få askan efter dig m.m. utslängd i en skogsdunge på närmaste kyrkogård! Det är absurt.
 
Nä, slopa begravningsavgiften och låt dödsboet betala "gravskatten" vars storlek då beror på vilken typ av gravsättning liket vill ha. Ska du ha en kistbegravningsplats med plats för gravsten kostar det si, ska du ha en urna nedgrävd och plats en gravsten kostar det så. Sen kan du välja om du vill ha graven och stenen kvar i 25 eller 50 år eller längre och betala efter hur länge graven ska vara kvar. Ska du ha askan spridd på kyrkogården kan det vara gratis.

Kostnaden för kremering kan vara en kostnad för hemkommunen och betalas via den ordinarie kommunalskatten. Begravningsavgiften behövs inte.

Gräsklippningen kostar

Min far (1912-77) har en enkel gravplats på Norra kyrkogården i Örebro, med en sten som dödsboet betalat. Man kunde tro att han skulle få vila där i frid utan extra kostnader då han betalat sin årliga begravningsavgift via skattsedeln.

Men så är det inte. Om vi efterlevande vill ha gräset klippt framför hans sten så måste vi betala 200 kr varje år. Gör vi inte det får kyrkogårdsarbetaren göra en sväng med sin åkgräsklippare och lämna en oklippt fläck framför farsans sten. Det är ju krångligare än bara köra rakt förbi med klipparen.

Så trots att kyrkan fått begravningsavgiften alla år ska man i alla fall ha mer betalt för det som borde omfattas av avgiften.

-/-
 
 
 
                                                                                                                                                                                                 

5 kommentarer:

  1. Björn, du skriver som regel mycket klokt och det är roligt att läsa dina inlägg, men här har du slirat tycker jag. Det finns ju ett antal enskilda begravningsplatser, inte att förglömma. Dessa existerar främst av det skälet att det finns trossamfund som av religiösa skäl önskar(måste) ha en evig gravrätt, något som väl får tolkas som väsentlig längre tid än 25 eller 50 år. Det betyder i sin tur att markkostnaderna blir mycket höga för ett sådant trossamfund, eftersom en grav inte kan återanvändas. Med ditt förslag skulle kostnaden för en begravning bli så hög att många skulle hesitera inför en begravning som deras tro skulle kräva. Med den ersättning som erhålls nu för en begravning (ca. 29000 kr) blir i vart fall begravningskostnaden inte fullt så hög som den skulle vara utan den allmänna ersättningen. Så Björn begravningsavgiften, som ju bestrider bidraget/ersättningen,finns det starka skäl att inte ifrågasätta utan tvärtom höja.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den (som jag) som inte bekänner sig till någon religiös riktning och tror att människan skapade Gud (och inte tvärtom) och som ger alla organ till välgörande ändamål och vill att resten av liket ska eldas upp och att askan ska spridas nånstans ska inte behöva betala lika mycket i gravavgift som den som vill ligga nedgrävd i en trälåda i en park och i flera hundra år ta upp en parkyta på ett par kvadratmeter. (Lång mening, tyvärr.) Förr i tiden sparade folk till sin begravning. Den som idag av olika skäl vill ha en rejäl gravplats som kostar pengar får väl under sin livstid planera ekonomiskt för det.

      Radera
    2. Teoretiskt har du rätt, men ditt synsätt leder inte helt rätt. Det heter ju att ”när fan blir gammal blir han religiös”. Så hur göra med dem som blir religiösa på äldre dagar från att ha varit ateister? Det är inte lätt att med en liten pension skrapa ihop till en våldsamt dyr begravning, som blir följden utan särskilt ersättningsbelopp, som det heter från den 1 januari 2017. Då, tycker i alla fall jag, att det är bättre med en solidarisk begravningsavgift som man betalar i proportion till sin inkomst.

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...