1 januari 2017

Gärna fler allmänna flaggdagar

Att ha en flaggstång utan flaggning är en skam. Tomma stänger är fult och borde vara förbjudet för det offentliga, som t.ex. kommuner. En vimpel kan alltid hänga uppe när det inte är flaggdag - för övrigt en dag som vi borde ha flera av.

Den som har en stor flaggstång, men inte använder den tycker jag lika gärna kan ta ned stången. Det ser för bedrövligt ut med tomma stänger. Vita pinnar som pekar tomt mot skyn. Hur svårt kan det vara att hissa en svensk vimpel?

Det är likadant med kommuner - som t.ex. min egen som har flera flaggstänger på rad bl.a. vid Turebergshuset i centrum och vid Sollentunavallen - som  har flera stänger tomma. Det ser ännu mer bedrövligt ut med sex stänger i rad, varav tre är tomma. Där hänger vanligtvis kommunens flagga. Varför orkar man inte hissa en sådan på samtliga stänger?

Själv gav jag mig en flaggstång i 40-årspresent, dvs. för drygt 30 år sedan. Jag har alltid Bergslagsflaggan hissad utom de dagar då det är allmän flaggdag eller då jag har något särskilt i familjen att fira. t.ex. födelsedagar. Då flaggar jag givetvis svenskt. Innan Bergslagsflaggan fanns hade jag alltid en vimpel uppe. Aldrig tom stång!

Kungahuset i fokus

Vi har sexton allmänna flaggdagar i vårt land. Sex av dem är enbart till för att fira kungafamiljens tre toppfigurer, dvs. kungen, drottningen och kronprinsessans på deras födelse- och namnsdagar. Fem är vanliga helgdagar vid jul. nyår, påsk, pingst och midsommar.

Sen har vi (självklart) nationaldagen i början av juni men bara en - tack och lov - politiskt flaggdag: Första maj för att fira socialismen. En historisk dag har vi; då vi flaggar för att Gustav II Adolf dödades. Förenta nationerna och Nobel har också hedrats med svenska flaggdagar. That´s it.

Minoriteter och veteraner

Jag tycker att vi borde har flera flaggdagar. En allmän flaggdag för landets samer saknas. Norge har en, så varför inte Sverige? En sådan dag skulle även kunna innefatta övrigt svenska minoriteter som har skyddade språk, bl.a. romer, tornedalsfinnar m.fl. Även vi pensionärer kunde få en egen dag.

Nu är dock ytterligare en allmän flaggdag på förslag, nämligen Veterandagen som infaller den 29 maj. Då firas de hundratusen svenskar som deltagit i så kallade fredsbevarande insatser (läs "krig") utomlands, i de flesta fall med FN i ryggen, men inte alltid. Flera har dödats och många har skadats, såväl fysiskt som psykiskt.

De är värda en flaggdag. Jag hoppas det blir så.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...