21 september 2016

Putin har ljugit förr

En FN-konvoj med mat, medicin m.m. i lastbilar på väg till de instängda invånarna Aleppo i Syrien flygbombades. Många hjälparbetare dog. USA anklagar Ryssland för dådet. Putin & Co säger att det var "rebellerna", dvs. de som opponerar mot den rysstödde presidenten Bashar al-Assad. Men rebellerna har inget flyg. Senaste budet från Putin är nu att det är en amerikansk drönare bakom attacken.

Om det inte var ryska plan som bombade så var det syriska. Det är lika illa då Assads styrkor samarbetar med de ryska, som officiellt bekämpar IS men i praktiken "rebellerna" (som för övrigt stöds av USA). Men Putin säger att det inte kan vara Assads flyg eftersom de inte är uppe när det är mörkt.

Situationen i Syrien är komplex. Putin ser gärna att konflikten fortsätter och att flyktingströmmarna  också gör det. Ju fler flyktingar som kommer till EU desto bräckligare blir EU (och även Nato), något som Putin eftersträvar. Dessutom ökar befolkningarnas vilja att rösta på invandrarfientliga högerpartier, som gillar Putin och som Putin gillar.

Jag är övertygad om att Putin ljuger om bombningen av FN-konvojen. Han har ljugit förr. När Krim ockuperades av små grönklädda uniformerade män förnekade han kategoriskt att det var ryska soldater. När sedan Krim var i hans händer erkände han utan att skämmas att det var hans soldater.

Lögner och vilseledning är en del i den ryska hybridkrigföringen som pågår, inte bara i Syren utan även i vårt närområde. Sverige är också utsatt för det, även om det nu bara är i ett inledningsskede.

Det ska bli intressant att se vad som händer med den nya ryska gasledningen utanför Gotland. Blåögda svenska politiker kommer att säga ja till ledningen och även låta ryssen få disponera hamnarna i Karlshamn och Slite.

Svensk snällhet, välvilja och kompromissande ser Putin bara som svaghet och gör att han ökar sin aggressivitet.

PS. Nu (23/9) har det kommit uppgifter (= rysk desinformation?) om att det var en granatattack från rebellerna som förstörde hjälpkonvojen. Fan tro't. Varför skulle dom göra det?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...