14 september 2016

Har (S) ett hemligt avtal med USA?

Det har alltid skett saker och ting i det fördolda, som inte svenska folket känt till. Först många, många är efteråt har sanningen kommit fram. Det har gällt många områden och många politiker har varit inblandade och ljugit för att bevara hemligheterna.

Under hela kalla kriget hade den svenska regeringen - med såväl Erlander som Palme i spetsen - ett hemligt avtal med bl.a USA om bistånd ifall Sovjet skulle anfalla oss. Detta kände alla till (även ryssen) utom det svenska folket. Finns det ett sådant avtal även idag?

Det säkerhetspolitiska läget i vårt närområde ser annorlunda ut nu än i slutet av 1940-talet. Alla seriösa bedömare är överens om att Sverige dras in direkt i ett krig som drabbar Baltikum. Vi har dessutom lovat stödja våra grannar i händelse av en väpnad konflikt.

Gotland har en strategisk betydelse och är som ett "hangarfartyg" i Östersjön. Den som vill behärska Baltikum måste först ta kontroll över Gotland. Det är därför ÖB nu har beslutat att stationera ett kompani motoriserade skyttesoldater permanent på ön. Alltid något, dock mest en signal till ryssen, som kan ta ön på några timmar om Putin sätter den sidan till.

Hela borgerligheten är numera för att Sverige blir medlem på riktigt i Nato och får försvarsgarantier. Men vänstern med sossarna i spetsen är fortfarande emot. Löfven hänvisar i stället till "den transatlantiska länken", dvs. kontakterna med USA. Han gör det varenda gång Nato förs på tal. Om sossarna hade hemliga försvarsavtal med USA under kalla kriget är det väl inget som hindrar att man har det nu också?

Nån borde ringa Putin och fråga. Han vet säkert hur det är.

PS den 29 oktober: Idag skriver DN att en högt uppsatt militär i USA lovat att USA ska hjälpa Sverige om ryssen anfaller oss. Det kanske finns en överenskommelse i alla fall?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...