21 maj 2016

Tydligen viktigt värna växter och vilda djur

Det finns växter och vilda djur som jag inte tycker man ska värna. Hit hör bl.a. ogräs av olika sorter, t.ex. maskrosor, samt djur som fästingar och mördarsniglar. Vargar, kanadagäss och vildsvin kan vi också klara oss utan. Det har vi gjort förr.

Militanta naturvänner och djurkramare har på senare år fått luft under vingarna med märkliga konsekvenser som följd.

Om någon sett en rar vattensalamander i en pöl måste ett motorvägsbygge dras om med förseningar och fördyringar som följd. Vi skattebetalare får stå för fiolerna. Om det växer en rar murkla i en avverkningsmogen skog hos en skogsbonde får han inte avverka. I stället uppmanas han av länsstyrelsens miljömuppar att låna ihop pengar till sin försörjning och låta skogen och murklan stå kvar. (Det är faktiskt sant!)

EU har utfärdat direktiv som innebär att många fåglar och djur som kanske är sällsynta i någon annan del av Europa ska skyddas i hela EU-kollektivet. Alltså även i Sverige, trots att de finns i mängder här. Det innebär att skogs- och jordbruk samt utbyggnad av infrastruktur kommer att försvåras och även helt förhindras på stora arealer i vårt land. Helt i onödan.

Det finns tusentals småskaliga vattenkraftverk i landet. De har funnits på sin plats i decennier. Innan låg där kanske en liten kvarn, som funnits där sedan 1500-talet. Man byggde en damm, frilade mark nedanför och fick vattenkraft, först till kvarnen och senare till turbinen som gav elektricitet. El från vattenkraft har alltid varit miljövänlig men är det tydligen inte längre.

Nu är dessa små kraftverk hotade. Dammarna och fallen hindrar fiskar att vandra fritt. Trots att de varit ett hinder för fisken i hundratals år får de inte fortsätta att vara det. Kraftverkens ägare, en enskild bonde eller ett byalag, måste bygga rännor m.m. så att de små fiskarna kan ta sig fram. Det kostar massor, vilket man inte har råd med.

Så kallade älvräddare och militanta delar av sportfiskar-organisationerna värnar fiskens rätt att vandra fritt i åar och andra vattendrag. Det verkar vara ett tämligen nymornat intresse som kommer att leda till att många små kraftverk tvingas lägga ned. Dammarna rivs, åkermark nedanför som varit torrlagd i århundraden blir obrukbar.

Ja, säger då det. Sunt förnuft?



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...