7 maj 2014

I politik och kärlek är allt tillåtet

Dagens Nyheter (DN) har de senaste dagarna ägnat flera helsidor åt statsrådens uteblivna sjukanmälningar med åtföljande undsluppen karensdag. Detta har upprört landsortsbosatta Svennar och Irmor, dvs. vanligt folk, bl.a. på facebook, till den milda grad att man hotat åka till Stockholm och protestera.

Jag skulle tro att DN fått tips om detta från någon underordnad allianshatande tjänsteperson i regeringskansliet med insyn i personaladministrationen. Ensam om den stora nyheten har DN:s journalister gjort så mycket man kunnat. En hel handfull reportrar har jobbat med ärendet. Att en majoritet (56 %) av landets journalister sympatiserar med kommunisterna och/eller Miljöpartiet har säkert också haft betydelse. I alla fall i detta fall.

Jag är inte särskilt upprörd över att en magsjuk minister sagt återbud till ett möte för att i stället jobba hemifrån en dag eller två - utan att formellt sjukanmäla sig. Vem har inte gjort det? Eller vabbat  i motsvarande situation? Men oppositionen är upprörd och hotar med både JO och KU. Det ingår i smutsjobbet inför ett val. I politik och kärlek är allt tillåtet.

Jag är helt övertygad om att det i utkanten av alla partier finns personer som mer eller mindre systematiskt på uppdrag letar fel och försummelser hos framträdande motståndare. Det gäller att svärta ned motståndarna så mycket det går. Och landets journalister är sedan villiga megafoner.

Tänk bara på Mona Sahlins kontokort (där det var flera sossar som inte ville se henne som partiledare), moderatministrars TV-avgifter, Rosengrens porrklubbsbesök, Ove Rainers aktieinnehav, Laila Freivalds bostadsrätt m.m. Minsta lilla smutsfläck ger stora rubriker och leder i många fall till för tidig avgång.

Framträdande politiker borde vid det här laget har lärt sig att rensa ut alla garderobslik och följa alla möjliga och även omöjliga regler in absurdum - eller i alla fall inte förneka förhållandet när det avslöjats. Men man kommer nog aldrig att göra det. Vi kommer att få se fler liknande "avslöjanden" som ger krigsrubriker, eftersom politiker också är människor.

PS. När det gäller utebliven sjukskrivning så "missade" Göran Persson att sjukskriva sig när han var minister och opererade sin höft för några år sedan... Även solen har fläckar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...