5 juli 2013

Att namnge städer och delar av dem

I det forna Sovjetunionen var det populärt att namnge städer efter sina politiska potentater, t.ex. Kaliningrad, Stalingrad, Leningrad osv. Den seden togs även upp i Östtyskland där staden Chemnitz hette Karl-Marx Stadt under åren 1953-1990.

Men det finns exempel i samma riktning även i Sverige. Någon tid efter att Olof Palme blivit mördad, (vilket jag djupt beklagar) så döpte min sossehemstad Örebro om ett obetydligt torg till "Olof Palmes torg". Torget, som ligger i staden södra centrala del hette från början "Södertorget" Det döptes om till "Olof Palmes torg". Sannolikt som en hyllning till honom i den dystra stämingen efter hans död.

Om Olof Palme hade haft någon anknytning till Örebro kunde det ev. varit berättigat att hedra honom på detta sätt. Men så vitt jag vet har han nog bara varit där någon enstaka gång. Den gången lyckades min verkstadsarbetande fader nå fram till honom och trycka hans hand. Farsan var mycket stolt och tvättade inte handen på flera veckor.

I Örebro finns flera torg som spelar roll i stadens själ och geografi: "Järntorget", "Stortorget", "Våghustorget" (även kallat "Pumpkälletorget"). De är kända storheter och har betydelse för invånarna. Men "Södertorget" har aldrig haft samma status. Och absolut inte "Olof Palmes torg".

För att ytterligare framhäva Olof Palmes namn så beslutade stadens sossar att märka ut vägen till "Olof Palmes torg" genom att på den inre genomfarten i staden på ett anmärkningsvärt stort antal ställen markera vägen dit med stora skyltar högt upp i luften över genomfarten. De finns kvar än i dag. Kolla själv om du åker genom staden. Att skylta till detta betydelselösa torg har ingen praktisk betydelse. Då hade det varit bättre att skylta till "Hjalmar Bergmanteatern" eller till "Medborgarhuset" som ligger vid torget.

I min nuvarande hemkommun Sollentuna finns ett torg i kommunens centrum som jag tror heter "Turebergs torg". Det kanske också borde döpas om? Då skulle man kunna döpa det efter Sollentunas mest ökände invånare genom tiderna, nämligen Christer Pettersson, som åtalades men frikändes för mordet på Olof Palme. Han har i alla fall koppling till kommunen.

Det skulle i viss mån väga upp spektaklet i Örebro.

2 kommentarer:

  1. Det här var ett anmärkningsvärt okänsligt inlägg. Du brukar vara betydligt mer balanserad än så. Synd...

    SvaraRadera
  2. Hej, tack för kommentaren. Men kan du utveckla din kommentar? Vad är okänsligt?

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...