13 mars 2012

Veteraner fick information från Mats Sjöstrand


Veteranföreningen vid Skatteverkets huvudkontor - RSV-Veteranerna - hade sitt årsmöte förra veckan. Denna gång var de drygt 50-talet pensionärerna samlade hos Kronofogden i Sundbyberg. Där fick de lyssna till förre generaldirektören Mats Sjöstrand som berättade om sitt nuvarande arbetsliv som utredare åt regeringen.

Sedan Mats lämnade ledningen för Skatteverket för några år sedan har han haft fullt upp. Han är ordförande i styrelserna för SIDA, Vägverket och Författarfonden samt ledamot i insynsrådet hos Försäkringskassan m.m. Utöver detta leder han den utredning som ska få ordning på statens regionala organisation.

Ända sedan 1960-talet har försök gjorts att skapa regioner, men alla har misslyckats. Det senaste försöket gjorde Mats Svegfors, som föreslog att 6-8 regionkommuner skulle bildas men av det blidde inget. Regeringen har dock gett Västra Götaland och Skåne regionstatus samt även Halland och Gotland!

Men många andra län/landsting har närmat sig varandra och eklaterat förlovningar, som efter några månader har spruckit. Försöken har varit många. Jönköping har känt sig utanför och har begärt hos regeringen att få bli en egen region.

Mats Sjöstrand menade att den statliga verksamheten senare år har präglats av tre saker: styrning via ekonomin; medborgarna i centrum; ökade krav från medborgarna. De förändringar som skett har handlat om att skapa enmyndigheter (som t.ex. Försvarsmakten, Skatteverket, Försäkringskassan m.fl.) samt att koncentrera verksamheten och specialisera den.

Men fortfarande finns två undantag. Det ena är polisen, som ute i landet är uppdelad i 21 myndigheter. Men där väntas ett förslag att bilda en enda myndighet nu under våren. Det andra undantaget är länsstyrelserna, som Mats fått i uppdrag att titta närmare på.

Länsstyrelsernas verksamhet handlar numera mest om miljö och naturvård. Sen har de även en del udda uppgifter, som t.ex. lönegarantin, tillsyn över penningtvätt. De får en stor del av sina pengar från andra myndigheter och har problem med styrning, uppföljning, ekonomi och sina uppgifter. Deras uppdrag är med andra ord otydligt. Mats är inne på att minska antalet länsstyrelser, men behålla länen. En länsstyrelse ska alltså kunna sköta flera län.

Mats har även granskat ett tjugotal andra myndigheters struktur, där man idag har 5-10 regioner. Om Mats förslag ska bli verklighet gäller det att övertyga landshövdningarna att flera av dem ska mista sina jobb och övertyga en rad verkschefer att de måste ändra sin organisation. Dessutom tillkommer ett antal kommunalråd runt om i landet som blir förbannade om de mister statliga jobb i sina kommuner.

Den 15 december ska Mats lämna sina förslag. Sen tänker han gå i pension.


Efter Mats anförande vidtog sedvanliga årsmötesförhandlingar, men de var snabbt avklarade. Sittande styrelsen valdes om. Årsmötet avslutades med en gemensam middag. Stämningen var mycket hög, till viss del tack vare den generösa tilldelningen av vin till maten. Det var en lyckad eftermiddag och kväll.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...