9 mars 2012

Även Aktuellt har bytt kostym


Det är inte bara DN och Kronofogden som fräschar upp sina utseenden. Nu har TV2:s Aktuellt också gjorts om; en omgörning som inte tagits emot särskilt väl av proffstyckarna. Framgången uteblir och tittarsiffrorna verkar återgå till det normala för programmet, alltså många hundratusen lägre än konkurrenten Rapport i TV1.

Det jag ogillar mest med nya Aktuellt är valet av typsnitt, en ful grotesk stil som oftast återges med kursiva versaler. Såväl stora bokstäver (versaler) som kursiv stil ska undvikas då det uppfattas som svårläst. Dubbel bakläxa alltså. Och framför allt när det handlar om föränderlig nyhetstext som ska läsas snabbt.

Det är ofta jag ser exempel på texter som rent typografiskt är mindre bra eftersom kreatören valt typsnitt och typkaraktärer som är svårlästa. Både nya DN och nya Aktuellt är två aktuella exempel.

Jag förstår inte att så många kreatörer saknar de mest grundläggande kunskaperna om läsbarhet i kombination med typografi. De flesta kreatöramatörer tror att VERSALER är mer lättläst bara för att det är stora bokstäver. Och så vill man försöka öka uppmärksamheten genom att även göra dem KURSIVA.

Obegripligt att de kan få hålla på. Okunniga köpare av kreativa tjänster är nog en förklaring.

PS. Nu säger väl "vän av ordning": "Hörru Björn, du har ju själv bara stora bokstäver i vinjetten till din blogg". Jo, men det är en fast text, typ devis, så det är inte jämförbart med föränderliga texter som t.ex. i en tidning eller en TV-ruta. Typsnittet i min vinjett är mer lättläst än en grotesk stil och dessutom är det hyfsat med luft mellan de enskilda bokstäverna i orden. Vinjetten är en typmall som ligger i bloggprogrammet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...