3 oktober 2019

Veteranplan - som jag varit inne i - störtat i USA

Smoke filled the sky after the WWII-era plane crashed near Bradley International Airport in Connecticut on Wednesday.
För fem år sedan var jag i Florida. Där fick jag chansen att bese några veteranplan från andra världskriget. Det var bl.a. en B-17 Flygande fästning, som störtade i går vid Bradley International Airport i Connecticut i USA.  Av besättning och passagerare omkom sju samt dessutom skadades sex personer, varav två på marken. (Foto: Antonio Arreguin, The Boston Globe)

De gamla flygande veteranplanen från 1940-talet tillhör Collings Foundation, som flyger runt med dem i USA. De gör uppvisningar och tar mot betalning även ombord passagerare som får känna historiens vingslag under en halvtimmes flygning.


När jag 2014 var i Naples, Florida besökte jag det gamla arméflygfältet som var byggt 1942 för utbildning av piloter. Just då var Collings Foundation där med sina plan.

Den B-17 som nu störtat klev jag ombord på och klättrade runt i och besökte såväl cockpit som kulsprutetornen. Men jag flög inte med det. Se bilden.

I stället tog jag en tur med det andra gamla bombplanet, en B-24 Liberator som är det enda kvarvarande - av de 18 000 som tillverkades under kriget - som fortfarande kan flyga. Se nedan.


Med på turen var bl.a. en äldre herre som berättade att han i 19-årsåldern hade flugit en Liberator över Tyskland i krigets slutskede.

Det är bra att det finns några flygande plan kvar från den här tiden. Det är en stor förlust att just den här Flygande fästningen blev skrot.

Och en tragedi för de omkomna och deras nära och kära.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...