26 oktober 2019

Slocknad reflexledlampa: Batteribyte? Köpa ny?

För att synas ute när det är mörkt har jag reflexer av olika typer. En sort är de där små batteridrivna ledlamporna av fabrikat Asaklitt som bl.a. finns att köpa hos Clas Ohlson. 
De innehåller två små 3-voltsbatterier. Det går att skruva loss en liten platta och ta ut batterierna. Men då krävs en mycket liten stjärnskruvmejsel.




Eftersom jag har en sådan pytteliten skruvmejsel skruvade jag loss plattan och tog ut de två små knappbatterierna på några av dessa små lysande reflexlampor som slutat lysa. Det är dock ett finmekaniskt pyssel att göra det då skruvarna bara är ett par millimeter stora.


          Att köpa två nya sådana ledlampor hos Classe kostar knappt 30 kronor. Att köpa de fyra små 3-volts knappbatterier som krävs för att få två begagnade slocknade lampor att lysa igen kostar dubbelt så mycket. Man får fem små batteriet för knappt 70 kronor.
           Det är alltså billigare att slänga de som slutat fungera ock köpa nya än att byta batterierna. Det känns inte så där fullständigt miljövänligt.
           Men det är dock en fördel med att byta ut batterierna. Nya batterier har längre driftlängd än de som följer med lamporna från början. Så trots allt kanske det lönar sig att byta i stället för att köpa helt nya lampor.
          Bättre för miljön är det nog också. För jag tror ingen plockar ur de uttjänta batterierna innan man slänger de lampor som slocknat i soppåsen.




1 kommentar:

  1. batterier ä ett geschäft , köp 20 på tradera för bråkdelen .... nu ser det inte ut att vara 2032 men ikeas pris ger en antydan vad som är rimligt 30 kr för 8

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...