4 maj 2019

Han höll på att mista sin läkarexamen

För att bli läkare krävs full pott på högskoleprovet samt många års studier. När detta är avklarat är det dags med slutprov för läkarexamen. Efter det blir det ytterligare studieår som AT- och ST-läkare för att slutligen bli legitimerad läkare. Det är en krävande utbildning och  man tror givetvis att den på alla punkter är gedigen och att proven är rättvisande.

Att det finns risk att det görs ödesdigra och för läkarstudenten fatala misstag är helt oförståeligt. Trots allt händer det.

Läkarstudenten ML var klar med studierna och skulle göra det sista provet för att sedan godkännas och få sin examen.

Fyra "patientmöten"

Den sista övningen var att i fyra olika rum möta skådespelare som spelade patienter med olika åkommor. Det gällde för läkarkandidaterna att ställa relevanta frågor och bedöma "patienternas" besvär och svar för att sedan ställa rätt diagnos.

Vid samtalet med "patienten" satt en censor med som lyssnade och sedan avgjorde om kandidaten gjort rätt bedömning.

Blev inte godkänd

Vår vän ML fick beskedet att han inte var godkänd. Han hade missat att en av "patienterna" hade skador som visade att det handlade om misshandel. Han borde ha ställt frågor om det. "Men det gjorde jag" hävdade han med emfas.

Han var olycklig och mådde dåligt för att han visste att han hade frågat om misshandel och gjort en korrekt bedömning även av denna "patient". Men censorn hade en annan uppfattning.

ML vidhöll att han gjort rätt bedömning. Till slut var det en annan person med inflytande över proven som satte sig ned och kollade de filmer som fanns, eftersom alla intervjuer - tack och lov- hade filmats.

Han hade gjort rätt

Det visade sig helt klart att vår kandidat ML hade ställt de relevanta frågorna och kommit fram till att det handlade om misshandel. Han fick till slut sin godkända examen.

Tänk om man inte filmat och tänk om han inte klagat! Visserligen hade han fått en möjlighet att göra om provet. Men i alla fall...

Så här borde det inte få gå till. Om nu censorernas bedömningar blandats ihop så finns risken att en person fått sin läkarexamen utan godkända slutprov?

1 kommentar:

  1. Jag begrep ingenting av texten förrän jag slog upp ordet "censor" i SAOL. Refererade nämligen till ordet "sensor" hela tiden och undrade om det var en digital avkännare som skulle godkänna läkarkandidaten. Det lät ju märkligt, men SAOL läkte min kunskapslucka.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...