20 maj 2018

Varför inte införa adelskap igen?

Alla riksdagspartier - utom kommunisterna och sverigedemokraterna - har kommit överens om att se över pengarna till kungahuset, vårt ordensväsende och flaggdagarna. Kungafamiljen förökar sig årligen. Ordnar kan vara bra att ha igen. En del flaggdagar kanske kan slopas, andra nya införas. Det ska bli intressant att se vad allt detta leder fram till. Men varför inte löpa linan ut och införa adlandet igen?

Vi har ju fått en hel hög med nya prinsar och prinsessor de senaste åren och fler lär det nog bli. Det beror på att vi fått kvinnlig tronföljd och därmed fler kungligheter. Förr, på gamle Gustaf VI Adolfs tid, så ingick inte nuvarande kungens systrar i tronföljden och därför blev inte deras ungar prinsar och prinsessor.

Vilka av dessa nya kungligheter ska avlönas av apanaget och representera Sverige i olika sammanhang, det är vad frågan kommer att handla om (såvida jag fattat rätt). Och det är säkert bra att man gör den översynen. Annars kanske folkets förtroende för monarkin riskerar att minska. Kungens valspråk är ju dessutom "För Sverige i tiden",

Slentrian i ordensutdelningen

Sen  har vi det där med ordnarna som avskaffades på 1970-talet för svenska medborgare. Dessutom lades Svärdsorden och Vasaorden helt i malpåse; inte ens utlänningar kan få dem.

Från början var det tänkt att ordnar skulle delas ut till de som gjort något extra eller speciellt. Men så var det inte innan stoppet. Ta Nordstjärneorden, som exempel. Den som var statstjänsteman och var byråchef eller högre och jobbat åt staten i trettio år fick per automatik en nordlig stjärna att hänga runt frackhalsen.

Vi vanliga statstjänare fick - och får fortfarande - i stället utmärkelsen för Nit och Redlighet i Rikets stjänst (NOR) i form av guldmedalj, klocka eller glasskål. Även NOR ska ses över och man kan förmoda att den i framtiden inte kommer att delas ut per automatik.

Fler flaggdagar

Slutligen flaggdagarna som från och med i år är sjutton då Veterandagen den 29 maj nu är flaggdag för första gången. Här vill man slopa dagarna då vi flaggar för drottningen och även införa fler flaggande dagar.

Jag skulle inte bli förvånad om vi får flaggdagar för invandrare, feminister och HBTQ-personer. Det ligger också rätt i tiden. Tyvärr.

Däremot tycker jag vi borde - som i Norge - ha en allmän flaggdag för våra samer.

Inför adelskapet igen

Förr hade vi ståndsriksdagen med adel, präster, borgare och bönder.  Adeln har sedan länge spelat ut sin roll. Den siste som adlades i vårt land var upptäcktsresanden m.m. Sven Hedin som bl.a. har en jordglob på sin vapensköld. Han adlades av Oscar II år 1901.

Jag tycker att översynen av kungahus, ordnar m.m. även borde lyfta frågan om införandet av möjligheten att adla såväl förtjänta som oförtjänta medborgare.

Då skulle t.ex. en sådan person som Dan Eliasson kunnat bli friherre i stället för att sparkas snett nedåt, från posten som rikspolischef till chefsjobbet på Myndigheten för säkerhet och beredskap (MSB).

Det skulle ha blivit billigare för Sverige och bättre för MSB och vår krisberedskap.

1 kommentar:

  1. I vanliga fall tycker jag att du har rätt vettiga åsikter men nu måste jag anmäla en avvikande mening. Och det gäller ditt förslag om att samerna skall få en allmän flaggdag. I stället tycker jag att vi skall dra in alla de speciella bidrag som vi ger till samerna. De får väl bedriva sin rennäring enligt vanliga ekonomiska regler. Och blir det olönsamt så är det väl bara att lägga ner och skaffa ett vanligt jobb. Det räcker väl med ett mindre sameläger på Skansen för alla turister.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...