18 juli 2017

Slitna flaggor och obsoleta skyltar

De flesta kommuner har egna flaggor. Motiven är ofta kommunvapnen men även förvaltningarna kan ha egna flaggor. Min hemkommun har en sådan flagga som det står "Kultur och fritid" på. Fyra sådana flaggor hängde på stängerna vid parkeringen mellan Sollentunavallen och Sollentunavägen.

Det var väl trevligt? Nej, det var det inte. Flaggorna var otroligt slitna och fransiga. Det var bara halva flaggorna kvar. Resten hade väder och vind tagit bort. Det såg mycket sunkigt ut och det var ingen trevlig reklam för kommunen.

Därför avsände jag ett elektroniskt brev till kommunen om detta. Efter några dagar hängde det nya fräscha flaggor där. Men bara på två av de fyra stängerna. Det såg inte heller trevligt ut men var i alla fall bättre än förut.

Varför bara två flaggor? Och varför två nakna stänger? Hade man inte fler flaggor eller hittade man bara två eller orkade man inte hissa fyra så att alla stänger hade flaggor? Jag vet inte. Tycker bara det är halvdant gjort. Suck!

Snabb reaktion i Båstad

För en tid sedan var jag i Skåne och åkte tåg från Båstad genom Hallandsåsen till Helsingborg och vidare med färja till Helsingör. Vid Båstads nybyggda järnvägsstation hade kommunen sin flagga med kommunvapnet uppe på två stänger. Även dessa flaggor var mycket slitna och fransiga. Förmodligen hade de hängt där sedan stationen invigdes 2015.

På väg till Helsingborg avsände jag ånyo ett elektroniskt brev om detta. Mottagare var Båstads kommun. Jag fick omedelbart svar där man utlovade nya flaggor.

När jag på sen eftermiddag samma dag var tillbaka till Båstad med tåg efter utflykten till vårt södra grannland vajade två fräscha kommunflagor vid stationen. Det var snabbt åtgärdat. Heder åt Båstads kommun! Ett nytt mejl gick iväg till handläggaren i fråga med beröm och tack.

Obsoleta krogskyltar

Mellan Lindesberg och Kopparberg längs riksväg 50, även kallad Bergslagsdiagonalen, ligger Fanthyttan. Där fanns för många år sedan en vägkrog vid avfarten mot Mårdshyttan, Nora och Järnboås.  Krogen är stängd men huset finns kvar och står tomt.

Trots att krogen är borta fanns Trafikverkets fyrkantiga informationsskyltar med kniv och gaffel kvar. De satt ca en kilometer innan Fanthyttan och i båda riktningarna. Det tyckte jag var vilseledande information.

Ett nytt elektroniskt brev från mig påtalade det felaktiga i detta. Mottagare var Trafikverket. Något svar fick jag aldrig.

Men när jag efter några veckor var åter i denna del av vackra Bergslagen kunde jag konstatera att skyltarna med kniv och gaffel var borta. Sannolikt hade mitt påpekande lett till denna åtgärd. Tack för det Trafikverket!

1 kommentar:

  1. Du är inte bara språkpolis utan oxå flagg- och skyltpolis. Det är bra för det behövs tyvärr.
    Keep on / Göran

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...