30 maj 2017

Inte billigare med president

Det är fortfarande fler svenskar som vill behålla kungahuset än som vill ha en president som statschef. Kronprinsessan och hennes familj bidrar nog till detta. Men det finns trots allt många som hellre skulle vilja se att Sverige är en republik. Ett argument som ofta förs fram av republikvänstern är att kungahuset kostar väldigt mycket. Men en jämförelse mellan monarkin Sverige och republiken Finland visar ett en president kan kosta mer.

Anslaget för den svenske statschefen 2016 var drygt 135 miljoner kr. Det är delat i ett anslag för vård av och underhåll av det kungliga kulturarvet samt utställnings- och visningsverksamhet på ca 66 miljoner kr, dvs. kostnader som vi skulle ha även om vi har en president som statschef såvida inte vi rev slotten och eldade upp inventarierna. Det tror jag inte en ens republikanerna vill vara med om.

Det som är kvar av anslaget är kungens apanage på 69 miljoner kr. Det täcker kungafamiljens representation med resor m.m. samt för Riksmarskalksämbetet med stabsavdelningar för personal, ekonomi, information, Hovmarskalksämbetet m.m. Utslaget på varje invånare blir det ca 60 öre per person och månad.

Finlands president kostar mer

I republiken Finland var 2016 anslaget till presidenten nästan 130 miljoner kr. Det ska täcka arvode och omkostnader för presidenten samt utgifter för besök, möteskostnader och för presidentens kansli. Det är ungefär jämfört med svenska kungahusets apanage. Slår man ut den finska kostnaden på alla invånare i Finland blir det 1 kr och 80 öre per månad.

Kostnaderna för det finska presidentvalet är inte medräknade i denna jämförelse. President väljs vart sjätte år och det senaste (2012) kostade motsvarande knappt 230 miljoner kr. Det blir ca 38 miljoner per år.

Den svenska monarkin verkar vara billigare än den finska republiken. Något för Republikanska föreningen att suga på.

Källa: Leo Pierini (Rojalisten 2/2017).

Tillägg den 6 juni. En generös kung.
Är 1812 angrep Napoleon Ryssland. Sveriges tronföljare Karl Johan, en f.d. fransk marskalk som sedan blev Karl XIV Johan och släkten Bernadottes stamfar slöt fred med Ryssland och gick med i kriget mot Frankrike och Napoleon. Som bonus fick han den franska ön Guadeloupe, som England snott från fransmännen. Men England lämnade efter något år tillbaka ön till Frankrike. Som plåster på såret fick Karl Johan i stället 24 miljoner franc, i dag ca 900 miljoner kr. Huvuddelen av pengarna lämnade Karl Johan till svenska staten för att betala landets skulder. Jag undrar om Ingvar Kamprad blev president, skulle han då sälja delar av IKEA och låta pengarna gå in i statskassan?



3 kommentarer:

  1. Jonas Eriksson6 juni 2017 kl. 18:42

    För ynka ca 38 miljoner kr. per år så får man ändå välja vem man vill ha som statsöverhuvud. Det tycker jag det är värt...

    SvaraRadera
  2. På ett århundrade blir det 3,8 miljarder kr. Tja?çć

    SvaraRadera
  3. Ja, tänk hur mycket det blir på ett årtusende. Demokrati har sitt pris!

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...