2 maj 2017

Public service - en majoritet är vänster

Det är skillnad på hur nyheter presenteras i statstelevisionen respektive reklamkanalen TV4.  Reportrarnas politiska hemvist påverkar hur nyheter rapporteras och vinklas. Det är känt sedan länge att journalister i gemen sympatiserar med vänstern, dvs. S, MP och V. Det märks tydligt i public service-kanalerna, dvs. SVT och SR, där en majoritet av de anställda har vänstersympatier.

Detta var särskilt tydligt i helgen. Att landets statschef fyllde år på valborgsmässoafton nämndes  inte alls i SVT:s Rapport. Däremot hade TV 4:s Nyheter ett inslag om kungens 71-årsdag. Jag är helt övertygad om att de politiska sympatierna hos Rapportredaktionens medlemmar spelade roll, till kungens nackdel.

Däremot hade Rapport fylliga inslag från den 1 maj. Både sossarnas och kommunisternas förstamajtåg och dito tal redovisades utförligt. TV 4-nyheterna redovisade bara Löfvens majtal.

Sveriges Radios program 1 hade den 1 maj i morgonens "Tankar för dagen" ett hyllningstal till socialdemokratin. I morgonens intervjuprogram var gråsossen Dahl intervjuoffer.

Professor Kent Asps senaste undersökning visade att 67 % av mediafolket sympatiserade med S, MP och V. För journalisterna i public service (SVT och SR) är siffran 71 %. Vänsterpartierna är överrepresenterade hos mediafolket, jämfört med hur befolkningens partisympatier fördelar sig.

Här är en länk till undersökningen: http://jmg.gu.se/digitalAssets/1284/1284227_nr38.pdf

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...