7 juni 2017

Kändis från Örebro i anonym gravDen  svenska litteraturens förste store skald Lars Wivallius föddes i Örebro men ligger begravd på Katarina kyrkogård i Stockholm. Hans grav är markerad med en stor natursten. Tidigare har den haft en inskription med guldbokstäver, vilka försvunnit. Nu är stenen helt anonym.

Han föddes 1605 på gården Vivalla utanför Örebro och hette då Lars Svensson och var bondson.

Han började studera i Uppsala, ändrade sitt efternamn till Wivallius - efter gårdens namn - och drog utomlands till Europa. Där var han i flera år.

Satt flera år i fängelse

Förutom skald var han även en äventyrare och skojare och åkte fast för stöld och hamnade i fängelse i Nürnberg. När han utgav sig för att vara adlig åkte han också fast och fick tillbringa åren 1634-41 i finskt fängelse i Kajaneborg.

Han läste juridik och blev "brännvinsadvokat" och processade mycket och ofta. Han köpte gården Vivalla och flyttade dit men växlade bostadsort mellan Örebro och Stockholm. I Stockholm hade han, tack vare sina juridikkunskaper, blivit anställd som auditör vid Livgardet.

När han dog 1669 begravdes han på Katarina kyrkogård eftersom den var även Livgardets begravningsplats.

Helt anonym grav

Han gravsten är en stor natursten där hans namn m.m. varit ingraverat med guldbokstäver. Tidens tand har under årens lopp sett till att texten på stenen försvunnit. För den som inte vet att skalden Wivallius är begravd under stenen är stenen ingenting, förutom en helt vanlig natursten.

Jag tycker det är synd att stenen är anonym. Det borde synas att Lars Wivallius är begravd där. Därför har jag påtalat detta för Katarina församling, som den 14 juni ska ha ett möte där bl.a. denna fråga tas upp.

Om församlingen finner att man inte kan eller vill göra något åt Wivallius gravsten ska jag kontakta Örebro kommun.

Det är märkligt att ingen tidigare gjort något åt stenen. Karl XII;s hund Pompe ligger begravd vid Karlbergs slott och har en egen välskött gravsten. Där kan man tydligt läsa vem ligger där. En död hund verkar vara viktigare än en berömd skald?

Tillägg den 20 juni.  Katarina församling (Mark- och fastighetsutskottet) beslutade vid sitt möte den 14 juni att gravstenen ska restaureras och få tillbaka sin förgyllda inskription. Det tackar jag för! Ska bli kul att kolla resultatet.

PS. Gården Vivalla har gett namn åt bostadsområdet Vivalla i Örebro, som byggdes i slutet av 1960-talet. Där bodde jag några månader 1969 innan jag flyttade till Stockholm. Nu är Vivalla fyllt av nysvenskar och området har blivit ett så kallat utanförskapsområde. Flera svenska IS-krigare har sina rötter där. Suck!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...