1 april 2017

Det försvunna krysset finns fortfarande kvar

För 30 år sedan fick vi möjlighet att deklarera förenklat för första gången. Då räckte det med ett kryss och namnteck-ning. Åtta år senare kom en ny blankett - utan kryss. Men det där lilla kära krysset lever fortfarande kvar i folks sinnen och minnen.

Den första förenklade deklarationen kom 1987. Om alla förtryckta uppgifter stämde räckte det med en underskrift av deklaranten. Men jag tyckte att man måste göra något mer, t.ex. att godkänna genom att även sätta ett kryss i en ruta. I och för sig var det enligt lagen helt onödigt, men jag stod på mig.

Det blev en kryssruta. Och allt blev så enkelt. "Tänk, bara att sätt ett kryss så har man deklarerat", lät det i folkmunnarna då.

Krysset försvann för många år sedan

Vid nästa deklarationsreform 1995 försvann krysset och vi fick i stort sett den blankett vi har idag. Men fortfarande pratar och tänker folk på det där enkla krysset - trots att det försvann för tre decennier sedan.

I dagens Svenska Dagblad - SvD Näringsliv -  intervjuas på sidan 5 några deklaranter som får berätta hur det är att deklarera i dag. En av dem svarar så här:
Tänk vad det där lilla krysset har bitit sig fast i folks sinnen! Nästan märkligt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...