9 oktober 2015

En liten virre dagligen är ok?

Det har länge hävdats att ett glas vin om dagen är bra för kroppen, framför allt för hjärtat och ådrorna. Att som panschis ta ett glas lite oftare än när man var i arbetsför ålder känns därför helt okej.

Alla håller inte med om detta. På senare tid har det hävdats att vinet inte har någon som helst positiv effekt på kroppen, snarare tvärtom. Vad ska man tro? Trender kommer och går. Vem minns inte smörberget för ett antal år sedan. Då blev det plötsligt farligt att äta margarin. Arla, eller vem det nu var, lobbade givetvis för att folk skulle köpa smör i stället. Som vanligt gick vi på det.

En nära släkting till mig lyssnade häromdagen på en läkare som pratade om hjärtats sjukdomar m.m. Läkaren hävdade med emfas att två glas vin om dagen var bara bra för hälsan. Han sa också att det inte var själva vinet, utan alkoholen, som var bra. Alltså gick det lika bra med en liten whisky före kvällsmaten, sa han.

Det kanske stämmer? I min bekantskapskrets har det funnits många friska gamlingar som uppnått mycket höga åldrar. Fru X blev 100 år (och fick brev från både kungen och landshövdingen när hon nådde seklet). Hon tog en liten virre varje dag de sista åren. Hennes man blev 97 år. Han hade flaskan gömd i en stövel i garderoben och tog sig en liten hutt varje dag. En kompis till mig vars mor är 99 år tar sig också en liten virre varje dag.

Ska man tro att alkohol i ringa mängd varje dag förlänger livet? Att chansa och tro det är nog inte fel, eller...?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...