29 juni 2015

Kungliga avkommor

Kungar verkar alltid ha haft älskarinnor. Även drottningar har haft älskare, t.ex. franska drottningen Marie Antoinette och hennes svenske Axel von Fersen. Det är nog inte så konstigt då kungligheterna förr inte fick gifta sig med vem som helst. Äktenskapen arrangerades mellan kungahusen.

Bernadottarna har inte varit något undantag. Den förste Bernadotten - Karl XIV Johan - är inte känd för några älskarinnor, trots att hans drottning vistades i Frankrike större delen av deras tid tillsammans. Kungen hade däremot en mycket god vän och nära medarbetare i den unge greven Magnus Brahe. Greven var "kvinnlig och vek" och var kungens "intime vän" står det i biografin över Brahe, som förblev ogift. Ev. slutsatser får du dra själv. Inget finns dock dokumenterat.

Sonen Oscar som blev Oscar I hade däremot tre väl dokumenterade utomäktenskapliga barn med två olika älskarinnor. Hans son, den blivande kungen Karl XV, var en känd kvinnotjusare som sägs ha fått många barn på byn. Bara två är dokumenterade.

När jag för många år sedan gick en guidad tur på slottet Rosersberg norr om Stockholm berättade guiden om Karl XV, som vistades där ibland. På somrarna levererades unga, vackra bonddöttrar eller pigor från trakten till en grotta i närheten av slottet. Dit kom sedan kungen och lägrade dem. Sant eller ej, vet inte?

Däremot. På min mors begravning 1998 var det en borgerlig förrättare. Han var utseendemässigt en kopia av Karl XV, vilket jag givetvis inte kunde låta bli att kommentera när vi efter begravningen satt och kalasade på kaffe och smörgåstårta. "Jo, det stämmer", sa han. En av hans kvinnliga förfäder (förmödrar?) hade hämtats av Karl XV:s medarbetare och fött ett barn med kungen som far. Som ersättning hade hon fått en kvarn i Uppland, som sedan blev hennes levebröd. Tydligen hade kungens gener levt vidare i flera generationer framåt.

Näste Bernadotte på tronen, Oscar II, var också en kvinnokarl och hade minst sju olika dokumenterade älskarinnor. Några erkända barn med någon av dem finns inte redovisat, men det vore märkligt om det inte skulle finnas något resultat av hans många eskapader.

Den näste i raden, Gustav V, hade ju som bekant andra böjelser, som dock inte resulterade i någon utomäktenskaplig avkomma.

Sonen Gustav VI Adolf anses som en rekorderlig karl, fylld av goda egenskaper. Men även han hade älskarinnor. Två av dem är dokumenterade. En var operasångerska och en var den kända aktrisen Josephine Baker.

Huruvida den nuvarande kungens far hade älskarinnor är inte noterat. Däremot förekom det för några år sedan uppgifter om att vår nuvarande kung haft en affär med en känd artist.

Victoria har vi inte hör något om. Än.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...